09/10/15 21:50
(http://www.klassa.bg/)

Континентален дрейф – раздалечаващите се позиции на Вашингтон и Брюксел

 Въпреки че привидно отношенията между Европа и САЩ са добри, мненията им все по-често се разминават, пише в статия публикувана на страниците на списание Foreign Affairsамериканският политолог Конрад Ярауш.
„Европа, първоначално въодушевена от обаятелността на президента на САЩ Барак Обама, се разочарова от неговата политика. Вашингтон, разчитащ на поддръжката на Европа, е недоволен от бавния процес на вземане на решение в ЕС“, отбелязва Ярауш. „Взаимната раздразнителност не е само в резултат на лошите лични отношения между Обама и министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън и други европейски лидери, но и следствие на дълбоки разногласия“, смята той. Преди всичко е различна интерпретацията на общи ценности като свободата, отговорността и използването на сила. Според него това е свързано с различните възприятия спрямо войната, която за САЩ винаги остава географски далечна. „Заради това Франция и Германия през 2003 г. се обявиха против войната в Ирак, а сега повечето европейски страни, преживяващи миграционната криза, не искат да се месят в ситуацията в Сирия“, отбелязва политологът.
Растящото отчуждение между партньорите се наблюдава в редица проблеми, като споразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Европейските лидери няма да забравят и това, че бяха шпионирани от американските тайни служби. Европейското общество смята за фарс кандидат-президентската надпревара в САЩ и осъждат икономическото неравенство в американското общество. Американските медии същевременно критикуват политиката на икономии, предприета от Брюксел.
Според Ярауш САЩ сами слагат Европа на втори план, обръщайки се към динамично разбиващите се азиатски икономики. Много европейци на свой ред се стремят да се освободят от опеката на Вашингтон. „Предишните поколения бяха благодарни на САЩ за намесата в двете световни войни. Но тези настроения избледняват“, пише ученият. Според Ярауш именно днес обаче САЩ и ЕС се нуждаят един от друг за да решат заедно глобалните проблеми свързани с климатичните изменения, миграцията и тероризма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване