09/10/15 15:14
(http://pik.bg)

Кунева: За тези избори бе много важно да дадем знак с приемането на антикорупционния закон

Кунева: За тези избори бе много важно да дадем знак с приемането на антикорупционния закон

За тези избори беше много важно да дадем знак с приемането на антикорупционния закон, да знаят всички, които се занимават с политика, че са обект на проверка по този закон, заяви в Сливен вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, предаде „Фокус.

Тя призови кандидатите за кметове да прочетат внимателно този закон и да проверят издържат ли на един много близък поглед на този закон. „Да, това нарушава личното им пространство, но това е цената човек да бъде в политиката и да може да кандидатства за доверие. Най-малкото, което можем да направим е да кажем „Ето открити сме. Вижте как влизаме в политиката. Следете ни внимателно, защото това означава, че имате интерес към нас. След това вижте какво сме направили, какво сме спечелили и дали някъде не са укорими политиците“, заяви Кунева. Тя обясни, че предлаганият закон засяга 10 000 души, които са по високите етажи на властта и имат достъп до големи власт и ресурс.

„Кметовете, главните архитекти – това са много важни фигури в една местна власт и те щяха да бъдат обект на проверка, имущество, конфликт на интереси. Сега прокуратурата разчита на много по-малък приток на подобни данни или основателни съмнения, защото тя работи само с данни от МВР. Тоест ние отслабваме държавата си”, каза Кунева. Според нея не е вярно да се твърди, че с новия закон ще се увеличат анонимните сигнали.

„В случая става дума за контрол на хората върху властта. Примерно за анонимните сигнали ние доуточнихме, че има специална методика, по която се оценява какви да бъдат изискванията към самия сигнал. Преди да се предприемат действия ще се проверява всеки сигнал, така, че неможе да се говори за репресия или набеждаване”, коментира Меглена Кунева. Тя изрази увереност, че текстовете ще получат одобрението на парламента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване