09/10/15 09:00
(http://www.dnevnik.bg/)

Проверка е установила, че софийският университет е бил ощетен с над 90 хил. лева от оскъпени хранителни продукти


Софийският университет е закупил през миналата година хранителни стоки за 160 517 лева без за тях да са обявени обществени поръчки, съобщиха студенти, участвали във вътрешна проверка, инспектирала работата на звеното "Социалнобитово обслужване" на учебното заведение. Това е не само нарушение на Закона за обществените поръчки, но и на вътрешните правила, подчертаха студентите пред Би Ти Ви.

Проверката открила също, че за голяма част от хранителните продукти, закупени за нуждите на стола чрез процедури за обществени поръчки, е платено много повече от предварително договорената сума. От това Софийският университет е ощетен с 90 053 лева. Според договорите, доставките би трябвало да са на цената, записана в тях, или посочената в бюлетина САПИ, който следи средномесечните цени в региона, като се избира по-ниската от двете цени.

Въпреки това, комисията открила, че за килограм кашкавал, който трябвало да се купува за 7.92 лева за килограм, е плащано по 11.50 лв/кг. Пилешките бутчета, вместо за 2.83 лв/кг, се доставяли за 4 лв/кг. Студентите забелязали още, че през ноември миналата година за алкохол са платени 5888 лева, при положение, че на територията на университета такъв не се предлага.

От ръководството на университета са отказали коментар пред Би Ти Ви, с мотива, че в момента има прокурорска проверка по случая. Допълва се, че проверката е иницирана от тях през април. 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване