09/10/15 08:12
(http://www.klassa.bg/)

Рециклирано смляно кафе поглъща въглерод от атмосферата

  Милиони тонове смляно кафе се изхвърлят годишно заедно с другите хранителни отпадъци. Изследователи са разработили технология, при която безвредният отпадъчен продукт се използва за премахване на друг, значително по-вреден. Екипът превръща смляното кафе в материал, който улавя въглерод. Изобретението може да се превърне в евтин метод за отстраняване на вредния парников газ от атмосферата. 
Изследователи от Националния институт за наука и технологии Улсан в Южна Корея са изсипали смляно кафе в разтвор на калиева основа и са нагрявали сместа до 65 градуса по Целзий в продължение на 24 часа. След това концентратът е изсушен при температура 100 градуса по Целзий, преди да бъде поставен в пещ с аргонова среда с температура между 700 и 900 градуса, която активира свойството му да улавя въглерод. 
Резултатът е производство на стабилен улавящ въглерод материал, което отнема по-малко време от съществуващите методи за производство на такива материали. “Най-важното е, че намаляваме времето за производство и използваме евтина суровина”,казва Кристиан Кемп. “Отпадъчният продукт е безплатен в сравнение с металите и скъпите органични химикали, необходими при другите процеси.” Кемп посочва, че идеята да използва смляно кафе се е родила, докато е гледал чашата си с кафе при разговор с колеги за друг научен проект. 
Тестовете показват, че абсорбиращите качества на смляното кафе са изключително добри. Според изследователите новият материал има още едно предимство. След като погълне въглерод от атмосферата, той може да послужи като гориво, и то значително по-чисто от фосилните горива. По време на проучването екипът е демонстрирал и способността на материала да абсорбира водород при криогенни температури (от минус 150 градуса по Целзий до абсолютна нула). Идеята е, че обработеното смляно кафе би могло да се използва и за складиране на водород. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване