09/10/15 08:09
(http://www.klassa.bg/)

Русия активизира доставките на оръжие за Дамаск

 Русия е активизирала доставките си на оръжие в Сирия, съобщи вчера в. „Ведомости”, позовавайки се на източници от руския военнопромишлен комплекс. Няколко събеседника на изданието потвърдили, че раздвижването се наблюдава от началото на август т.г., като става дума за военни материали за правителството на Башар Асад.

 

„Русия доставя в Сирия въоръжение и военна техника по силата на договори, които съответстват на нормите на международното право”, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости. Тя допълва, че Москва никога

 

не е държала в тайна

 

военно-техническото си сътрудничество с Дамаск. Захарова каза още, че Русия е изпратила в Сирия и военни специалисти, които помагат за усвояването на постъпващата военна техника. По-рано журналисти от в. „Таймс” заявиха, че са доловили руска реч в репортаж от Сирия. Специалният представител на президента по Близкия изток Михаил Богданов потвърди, че „действията на руските специалисти в Сирия не излизат от правните рамки”.

 

Така официална Москва опроверга твърденията на Вашингтон за участие на руски военни в бойните действия в арабската република. В телефонен разговор външният министър Сергей Лавров е уверил американския държавен секретар, че Москва само оказва военна помощ на Сирия, но не участва непосредствено в борбата с Ислямска държава и с местните бунтовници. Според източник на „Ведомости” целта на тези обвинения е да окажат натиск върху Москва. Президентът на Института за Близкия изток Евгений Сатановский предполага, че последните изявления на САЩ може да са свързани с подготовка на удар срещу Асад. Експертът обаче поясни, че доставките на руска техника за сирийската армия ще осуетят тези планове. Директорът на центъра „Карнеги Европа” Ян Техау пък смята, че въпреки разминаването на позициите на Москва и Вашингтон по отношение на режима на Асад двете страни могат да се обединят срещу ИДИЛ. Според експерта в тази точка интересите на Русия и на Запада съвпадат.

 

„Русия може при необходимост да разгледа въпроса за

 

допълнително съдействие

 

на Дамаск в борбата с тероризма”, заяви още Мария Захарова пред ТАСС. Тя обаче уточни, че „тези въпроси ще бъдат разгледани изключително на основата на международното право и руското законодателство”. Освен това Москва ще продължи да доставя в Сирия хуманитарна помощ по алтернативни маршрути, подминавайки  България и Гърция. Това коментира заместник външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. В тази връзка агенцията съобщава, че Иран е дал въздушен коридор за прелитането на руски самолети с хуманитарни пратки за арабската република.

 

Междувременно Интерфакс информира, че Гърция е отклонила молбата на САЩ да възпрепятства полетите на руските лайнери до Сирия. Това става ясно от съобщение на руското посолство в южната ни съседка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване