09/10/15 22:53
(http://www.klassa.bg/)

Русия праща морски пехотинци в Сирия

 През последните дни Русия е изпратила в Сирия два десантни кораба с танкове, самолети, а също така е разположила малоброен контингент на морската пехота, съобщиха представители на US администрацията, предаде АП.
Пентагонът подозира, че Русия прехвърля военни в Сирия, пише руският електронен в. “Век”. Военни източници и сирийски бунтовници съобщиха за няколко издания, че Русия е прехвърлила в Сирия военен контингент, техника и самолети, за да подпомогне режима на Башар Асад.
Според събеседници на “Уолстрийт джърнъл” в американското министерство на отбраната Русия планира да строи в Сирия
военна
база за големи въздушни операции
посочва изданието.
Медийните публикации за руски военни в Сирия се появиха, след като в края на август в мрежата бе качен видеоклип с логото на телевизия “Национална отбрана” (на привържениците на Асад), съдържащ записани заповеди на руски език. В началото на септември обаче президентът на Русия Владимир Путин заяви, че информациите за участие на Русия в борбата срещу Ислямска държава (ИД) в Сирия е преждевременна. “Москва само установява връзка с властите в Сирия, контактите са чисто работни”, потвърди прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от “Век”.
“Путин прати в Сирия “учтиви хора” - “Украйна (. . .) вече не му стига”, коментира електронното издание “НюзБабр” съобщения в западния печат, правейки алюзия с анексията на Крим миналата година.
Президентският прессекретар съобщи, че не знае за никакви планове да бъде искано от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) разрешение за изпращане на руски военни в Сирия. “За първи път чувам за това”, цитира “НюзБабр” думи на Песков.
Официалната позиция на Москва се свежда до това, че Русия отдавна вече доставя на Сирия военна техника и въоръжения, спазвайки изцяло международното право и сключените договори. Русия заяви завчера, че в Сирия има нейни военни специалисти, които помагат за руските оръжейни доставки за
правителството в Дамаск
Според Москва оръжейните доставки са предназначени за борба с тероризма.
Западът смята, че руските военни се канят да воюват на страната на президента Асад не само срещу терористите от ИД, но и срещу опозицията на действащия сирийски режим, подкрепяна от западните страни като отпор срещу авторитарната власт, отбелязва изданието.
“Кремъл потвърди, че Русия подкрепя Сирия, но не конкретизира евентуалните промени в подкрепата за Дамаск”, пише “Газета”.
Според руски източници на “Комерсант” от агенциите за военнотехническо сътрудничество в чужбина, Русия доставя в Сирия “стрелково оръжие, гранатомети, бронетранспортьори БТР-82А, военни камиони “Урал” и други въоръжения, необходими за водене на локални бойни действия и прехвърляне на личния състав на сирийската армия”.
В същото време ливански източници твърдят, че руснаците участват в боевете на страната на сирийските правителствени сили. Двама представители на американската администрация, пожелали анонимност, заявиха пред Ройтерс, че целта на руските действия в Сирия, както и преди остава неясна. Те не изключват, че Москва може да се подготвя да използва военна авиация в подкрепа на армията на Башар Асад.
Ливанските източници, запознати с политическата и военна ситуация в Сирия, съобщават, че руските военни
участват в  боевете
Единият от тях уточни, че руското участие за момента не е голямо. “Те започнаха с малък брой военнослужещи, за момента по-големи формирования не вземат участие”, каза той. „Руснаците се бият в Сирия, но те за момента не са се присъединили решително към борбата с тероризма”.
Друг източник съобщава следното: „Те участват във военните операции. Това излиза извън ролята им на съветници”.
Москва отрича непосредственото участие на руските военни в бойните действия и потвърждава за доставката на бойна техника за Дамаск.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване