09/10/15 15:27
(http://pik.bg)

Скоро ще се издава Синя карта, с която бизнесът ще наема чуждестранни специалисти по бързата процедура

Скоро ще се издава Синя карта, с която бизнесът ще наема чуждестранни специалисти по бързата процедура

 Скоро ще се реализира идеята за издаване на „синя карта”, с която бизнеса ще може да наема чуждестранни специалисти по бързата процедура. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти в Пловдив при откриването на форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“, цитирана от „Фокус”.

По думите й реализирането на тази идея е най-доброто доказателство за начина, по който държавата и бизнеса могат да си сътрудничат и за това, че когато има разбиране от двете страни, резултатите могат да дойдат бързо и ефективно. „Надявам се скоро тази идея да бъде реализирана. Това не е толкова лесно. Балансът на обществените настроения създава някои проблеми при реализацията. Става въпрос, че има някои бележки от страна на синдикатите, които не са съгласни с някои от възможностите. Надявам се, че ще постигнем съгласие”, коментира Бъчварова.

Според нея общата визия е, че не само трябва да се осигурят условия за бързо наемане на специалисти, но трябва и така да се организира образователната система, че през следващите до десет години да се осигури обучението на високо и професионално ниво на поне 30 000 нови специалисти. „Това е много голяма задача. Ние сме се захванали с нея, за да можем да изградим критерии и програми, по които да бъдат обучавани младите хора в България, за да могат те да останат тук и да се реализират”, посочи министърът на вътрешните работи. Според нея това ще бъде най-съществения фактор, който ще даде тласък за развитието на индустрията и за икономическото развитие на държавата, за нейното обновяване и прогрес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване