09/10/15 08:30
(http://www.klassa.bg/)

Трендафил Величков: БСП прави всичко възможно да загуби тези избори

 - Г-н Величков, БСП се разцепи в Пазарджик заради вашата кандидатура за кмет. След като сте издигнат само от АБВ, очаквате ли подкрепа и от червените все пак?

 

- БСП в Пазарджик се разцепи не заради мен, а заради Янаки Стоилов.

 

- Защо Стоилов? Нали вие бяхте номиниран от част от структурите на БСП за кандидат на социалистите, после те не приеха другите номинации?

 

- Желанието на местната структура на БСП бе да дадем онзи знак, който близо 300 хил. леви избиратели, които не излязоха на последните избори, очакват от нас. А именно БСП и АБВ в една специфична община като Пазарджик да покажат, че лявото може да излъчи реална алтернатива. Но всичко, което натвори “Позитано” след този случай, е изборен подарък за сегашния кмет Тодор Попов. И АБВ остава единствената алтернатива. А “голямата политика” на Янаки Стоилов е да подкрепя хора като Тодор Попов.

 

- Много ли са общините, в които се провали желано от вас партньорство между БСП и АБВ на местните избори?

 

- Има много общини, в които АБВ подкрепя кметове на БСП. В Пазарджишка област например са 4-ма. Преди малко подписах споразумение с Иван Евстатиев за Стрелча. Той ще е кандидат на БСП, подкрепен от АБВ и от още партии. Ние нямаме този комплекс, който тресе “Позитано”. Отворени сме и сме радетели да има обединение вляво и да печелим избори. А с действията си на “Позитано” правят всичко възможно да загубят тези избори.

 

- Вие подкрепяте кандидати на БСП, а има ли някъде община, в която БСП да подкрепя кандидати на АБВ?

 

- Не. Пазарджик можеше да бъде такъв знак.

 

- С отказа си за сътрудничество БСП подарява местните избори на ГЕРБ или друга партия?

 

- Абсолютно. Когато

 

отказваш да

 

бъдеш на една

 

лодка със своите

 

братя по вяра

 

и оръжие, ти правиш всичко възможно тя да се клати. Това, че БСП отказа коалицията на тези местни избори, е на път да провали целия замисъл за ляво обединение. С това си поведение тя абдикира от победата на лявото. Подарява я на другите партии.

 

И вместо да говорим за истинска политика и решаване на проблемите на хората, пак се занимаваме с “Позитано” 20.

 

- Как си обяснявате това?

 

- С обърканото им мислене. Но не е важен етикетът БСП, АБВ или друг, а да бъдат хора, които могат да вършат работа за общините си така, че те да вървят напред. Ето, в Панагюрище заставаме зад Николай Белишки, който е един достоен български патриот. Той е кандидат на ГЕРБ, но това не го прави лош човек.

 

- Тези избори поставят управляващите партии в странна ситуация - как ще работи правителството, след като 4-те подкрепящи го формации сте противници в кампанията и ще се плюете едни други?

 

- Времето на плюенето отмина. Хората очакват истински политици с истински платформи и с обещания, които може да бъдат изпълнени. Ако коалиционното правителство и неговите реформи станат заложник на местните избори, значи сме прекалено несериозни като политици и като държава.

 

- Но ситуацията е парадоксална - да вземем за пример Русе, където и 4-те управляващи партии имат кандидати...

 

- Това значи, че партийната ни система е жива.

 

- Тези кандидати ще трябва да се атакуват взаимно, нали всеки иска да спечели. Как си представяте един предизборен дебат например?

 

- Като съревнование на идеи. Ето, платформата ми за Пазарджик е от три думи: икономика, икономика, икономика. Чакам някой от другите кандидати да каже: “Не, инфраструктура” например, и дебатът да бъде такъв. Това, че всички сме вързани в определени мнозинства или други формули, не дава основание да делим цялото общество на “Левски” и ЦСКА.

 

- Т.е. вие очаквате повече позитивна кампания, а не черен пиар и личностни нападки? Кампания, която няма да се отрази на работата на кабинета като цяло?

 

- На хората до такава степен им е втръснало от празноговоренето на политици, че всички, които са в това състезание, са длъжни да имат такава кампания. Нямат друг шанс. Затова тя не би следвало да се отрази на работата на правителството. Ние от АБВ претендираме, че можем да правим сериозни реформи - всички видяха какво направи Ивайло Калфин в социалната сфера. Ако партньорите ни смятат, че реформите им трябва да станат залог за местните избори, това е техен проблем. Но за мен не това е пътят.

 

- Като заговорихме за реформи и партньорство - всички подкрепиха тази на Калфин въпреки възраженията, които имаха, а вие не дадохте рамо на антикорупционния закон на Меглена Кунева и се отметнахте от промените в конституцията. Това ли е нормалното партньорско поведение?

 

- Не може, когато говорим за реформи, те да са заложник или на избори, или на пазарлък. Няма как ти да предложиш антикорупционен закон, срещу който има толкова голяма съпротива в обществото и дори в институциите, да не си го обмислил и обсъдил с всички, а да смяташ като в първи клас - на ти куклите, дай си ми парцалките.

 

- Но и посланиците от ЕС ви разкритикуваха и дадоха знак, че този закон е необходим. Той можеше да бъде приет на първо четене и доизчистван след това в парламента.

 

- Няма такова

 

нещо като

 

доверие в аванс

 

и ние много ясно го заявихме Достатъчно го гледахме този филм. Или сядаме и правим нещо истинско, или... Някой задава ли си въпроса защо нямаше такива възражения по реформата на Калфин? Защото той говори с всички 240 в парламента, с тези 240 от предишното НС, с всички бивши министри, с работодатели и синдикати, с всички засегнати. Всеки вторник правеше дискусии по 12-15 часа, обиколи държавата, за да се види едва ли не с всеки, който е засегнат от тази реформа. И тя мина.

 

Ако г-жа Кунева с нейния закон бе минала целия този път, ако бе направила поне една среща с нашите депутати, тогава упрекът е уместен. Не сме се отмятали, ние сме последователни. Още когато беше афиширан законът, казахме, че не може с анонимки да правим такива неща.

 

- Ами прокуратурата се сезира по медийни публикации - не е ли почти същото?

 

- Вие сте уважавана медия и едно е да го напише “24 часа”, друго е да го каже баба Пена от не знам къде си. Аз съм оптимист, че ще се намери най-добрият вариант на този закон и случилото се всъщност ще даде повече възможности.

 

- С последните си гласувания - по този закон и за конституцията, АБВ се приближи към БСП. Къде сте сега - управляващи ли сте, опозиция ли?

 

- АБВ е алтернатива.

 

- На какво точно? Хем сте алтернатива, хем сте във властта.

 

- Алтернатива на всичко, което не става, предлагайки неща, които стават. Тук няма червена или синя котка, а такава, която лови мишки или не.

 

Ние не сме близо

 

до БСП, а те са

 

близо до нашата

 

позиция

 

Предложихме промени за съдебна реформа още преди тези в конституцията. И никога пред никого не сме се клели, че ще подкрепим предложенията за разпределението на квотите и политическото менгеме върху прокуратурата, което предвиждат тези текстове. За засилване на работата на инспектората винаги сме казвали, че трябва да е така, и ще го подкрепим.

 

- Георги Кадиев ли ще е кандидатът на АБВ в София?

 

- Не зная, питайте него.

 

- А как приемате неговото включване в битката като независим?

 

- Това е достойна за уважение постъпка. Кадиев е избиран няколко пъти от хората въпреки партийните решения. Той има технократско мислене, което ще е полезно за София.

 

- Бихте ли го подкрепили тогава?

 

- Лично аз бих го подкрепил, но дали АБВ ще го подкрепи, ще кажат Георги Първанов и Националният съвет.

 

CV

 

 Роден е на 20 септември 1979 г. в Пазарджик

 Завършил е финанси в Киевския славянски университет в Украйна. Квалифицирал е управленски умения и социална политика в НБУ и политически мениджмънт в университета към Съвета на Европа в Страсбург

 Работил е като журналист. В момента е областен управител на Пазарджик

 Член на Изпълнителния съвет на АБВ

 Кандидат за кмет на АБВ за Пазарджик

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване