09/10/15 12:11
(http://www.dnevnik.bg/)

Участъкът на "Струма" от Сандански до Кулата беше открит официално


Финалната отсечка на магистрала "Струма" от Сандански до Кулата беше открита официално днес, месец и половина след като движението по него беше пуснато, за да се облекчи трафикът към Гърция. Участъкът, с дължина почти 15-километра, струваше 67.176 млн. лева и със сериозно забавяне беше изграден от гръцката компания "Актрос".

По време на церемонията по откриването ръководителят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров показа официалния документ за завършеното строителство, като заяви, че е гарантирано качеството на извършените дейности. "Отсечката е в експлоатация от около месец и половина и можем да бъдем спокойни, защото дефектите от големия трафик, който има, биха проличали", допълни той, цитиран от БТА.

Трасето на отсечката преминава през териториите на общините Сандански и Петрич и този път ще обслужва заедно с изградените пътни връзки хората от 186 населени места в района с около 170 000 души население, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Автомагистралата "Струма" е част от европейския транспортен коридор номер IV и от Трансевропейската автомагистрала "Север - Юг". По нея преминава пътният трафик за Гърция.

Общата дължина на автомагистралата е 150 километра, като до момента са пуснати почти 32 километра (от Долна Диканя до Дупница и от Сандански до Кулата). В момента се работи по участъка Дупница - Благоевград, с дължина 37.48 км.

Все още няма яснота кога ще бъде започната работа по най-тежкия и дълъг участък, който минава през Кресненското дефиле. Там редовно стават тежки катастрофи със загинали и трафикът постоянно е много натоварен.

Днес Лазаров потвърди, че проблемът е твърде сложната реализация от инженерна гледна точка. Първоначалните планове бяха магистралата да мине през дефилето чрез дълъг тунел. Напоследък обаче повече привърженици има идеята за изграждане на няколко по-къси тунела и виадукти.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване