09/11/15 07:08
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Открихме нови обекти за 120 млн. лв. само за ден

 Лентата на нови обекти, в които са вложени общо 120 млн. лв., откри вчера премиерът Бойко Борисов, като самият той изчисли размера на инвестираните в проектите средства.

 

„Ние днес похарчихме 120 милиона, сега го питам Танов: Ти колко събра”, шеговито се обърна при посещението си в Русе към шефа на митниците министър-председателят, за да изрази удовлетворението си от откритите само за един ден обекти в страната и да го подкани да събира повече пари. В дунавския град Борисов и транспортният министър Ивайло Московски дадоха официален старт на речната информационна система БУЛРИС.

 

„Само днес в Кърджали за 70 млн. пречиствателна станция, уникална апаратура в Търново, за 5,5 млн. зали и стадиони в Търново, тук в Русе 34 млн., 5 млн. в село Красен. Танов ми казва, че събрал 80 млн. повече от предишния месец”, изреди премиерът новите обекти. Той се спря и на

 

ползите от тях

 

„Всичко е за здравето на хората, за екологията, за образованието, за добрата инфраструктура, за контрола на границата. Стараем се с парламента, с нашите партньори да постигаме резултати. Хубавото е, че те са видими. Мисля, че когато фактите говорят, нищо друго не може да се коментира”, каза Борисов. Той благодари на Русенския митрополит Наум за отправените по-рано пожелания към него. „Както е казано в книгите, без Господ нищо не можем да направим, а нашата е само Божа работа”, посочи премиерът.

 

Събитието в Русе пред сградата на БУЛРИС премина скоростно, защото Борисов бързал за среща със сръбския си колега. Той все пак изслуша дядо Наум, който му благодари, че е отпуснал 150 хил. лв. за довършването на храма в скалния манастир „Свети Димитър Басарбовски” и потърси съдействие по въпрос за манастира в село Каран Върбовка. След това Борисов тръгна за Русенския университет, където откри спортен обект. По-рано през деня той се срещна и с жители на село Красен и сподели радостта им от обновения им площад и новоизграден път. „Един път с европейски фондове, а над 8 млрд. лв. загуби държавата. Към момента само за 7-8 месеца 3,7 млрд. лв. сме дали само да покриваме дупката КТБ, затова не се подвеждайте по такива експерименти, какъвто беше кабинетът „Орешарски”, обърна се към тях Борисов.

 

Преди това пък премиерът сряза лентата на обновения стадион „Ивайло” във Велико Търново. Игрището не беше виждало ремонт повече от 30 години, а сега вече разполага с модерна лекоатлетическа писта. „Благодаря за благословията, защото както казва Светата книга, без Господа нищо не можем да направим. Така че да се тренират шампиони, да се постигат резултати и да имаме здраве”, обърна се към присъстващия на церемонията свещеник и жителите на старата столица Борисов. Героят от САЩ 94 Трифон Иванов връчи на премиера благодарствен плакет и топка от първото в България европейско първенство за юноши. Друга легенда на родния футбол - Бончо Генчев, пък

 

му подари виолетова фланелка

 

на „Етър” с номер 13.

 

Минути след това Борисов откри и модерния лъчетерапевтичен блок на онкологичния център във Велико Търново. „Лекарите ни обясниха, че новата апаратура буквално стопява раковите образования като сняг”, каза премиерът. Техниката включва линеен ускорител, апарат за брахитерапия, скенер, рентген, апарат за защита от радиация и автоматизирана компютърна система. Апаратът за брахитерапия е вторият в страната. Той дава възможност да се облъчват директно кухините при тумори на тялото, за които не може да се използва друга техника.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване