09/11/15 15:52
(http://pik.bg)

В Кърджали викат пожарната за змии, гущери и забравени тигани

В Кърджали викат пожарната за змии, гущери и забравени тигани

Спасители и огнеборци в Кърджали се отзовават не само при пожари, но и за хайки за змии и гущери.

Началникът на противопожарната служба комисар Сергей Заимов днес отчете 58 лъжливи повиквания, сред които само 2 злонамерени, но има случаи, когато съсед алармира за забравен на печката тиган с риба. При един от сигналите на крак са били огнеборците, спешната помощ и полицията в Джебел. Той допълни,че спасителите са се отзовали не само в помощ на хора, но и на домашни любимци, уловили са и 5 змии, една от които в заведение, а друга в двор на детска градина, а ги викали дори и при поява на гущер.

В навечерието на професионалния празник бяха отбелязани и 2 смъртни случая, както и 5-има пострадали при пожари през тази година, през 2014 г. 2 души са загинали и един е пострадал. От началото на годината до края на август инцидентите са 995, докато за същия период на миналата те са 498. Доминират спасителните операции, особено по време на снежното бедствие през март и в летните горещини – 689 са акциите за т.г. срещу 296 за м.г.

Във връзка с превенцията са проверени са 64 обекта с рисков потенциал като бензиностанции, газ-станции, складове за пестициди, както и 61 заведения. Съвместно с други институции под наблюдение са водоемите в региона, язовирите и хвостохранилищата – 151 проверки са приключили със 101 констативни протоколи, 41 са актовете. Освен с потушаването на пламъци и спасяването на хора и животни, дирекцията е участвала в общо 1 661 проверки само от началото на годината, посочи комисар Заимов.

Той изрази надежда, че след изборите кметовете ще се активизират в сформирането на доброволчески отряда, такива вече има в Крумовград и Джебел. Заимов поясни, че законът дава право на местните власти да предоставят на доброволците безплатни екстри като дърва за огрев, детски градини и освобождаване от данъци, както и екипировка, обучение и бонуси при акции. Все още обаче работодателите от частния сектор отказват да проявяват разбиране за важността от наличието на доброволци, коментира комисар Заимов. Вече съществуват 37 постоянни ученически отбори по пожарна безопасност с 442 деца на територията на област Кърджали, допълни той.

През тази година огнеборците в Кърджали получиха и 4 противопожарни автомобила, 3 от които са за горски инциденти. Комисар Заимов предупреди, санкцията за предизвикване на пожар е от 50 до 2 000 лева. Една от приоритетните задачи пред ръководството на РД ”ПБЗН” ще бъде работа с общините по създаване на нови формирования и активното им включване в дейността по ликвидиране на произшествия, в т.ч. и осъществяване на съвместни дежурства с пожарникарите при повишена пожарна опасност на територията на съответната община.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване