09/11/15 07:18
(http://www.klassa.bg/)

Вдъхновени от киригами соларни клетки следват движението на Слънцето

 Едно от предизвикателствата пред инженерите, проектиращи традиционните плоски соларни панели е фактът, че Слънцето не стои на едно място, пише Gizmag. Това означава, че за да получи максимално количество енергия, панелът трябва да се движи заедно със Слънцето. Моторизираните системи, които постигат това увеличават теглото, цената и сложността на инсталацията на соларните паркове. Учени от Мичиганския университет в САЩ намират решение на този проблем, разработвайки по-проста алтернатива, базирана на древното японско изкуство за изрязване на хартия киригами. 
Инженерите са се консултирали с художника Матю Шлиън, който преподава във факултета за изкуство и дизайн към университета. Той им е показал киригами матрица, която е подходяща за тяхната цел. Тя в основни линии се състои от ивици, изрязани в шахматна последователност в парче хартия. 
Докторантът Аарон Ламорьо и преподавателят Макс Щийн са разработили версия на хартиения модел, изработена от пластмасов лист, покрит със слънчеви клетки. В спокойно състояние листът е плосък, но при опъване, лентите се завъртат на една страна. Степента на завъртане може да се контролира чрез силата на опъване. Монтирани под стъкло на фотоволтаичен панел, клетките могат да се завъртат, за да са обърнати към Слънцето, без да е необходимо да се върти целия панел. 
Тестове, симулиращи слънчевото греене в Аризона, са показали, че киригами панелът произвежда 36 процента повече енергия от традиционните устройства. Конвенционална моторизирана система за проследяване на слънчевите лъчи е показала малко по-добра ефективност. Тя е произвела с 40 процента повече енергия от плосък неподвижен панел. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване