09/11/15 21:10
(http://www.klassa.bg/)

Военновъздушните сили на САЩ планират създаване на сателит за засичане на взривове

 Американските военновъздушни сили възнамерят да създадат експериментален сателит, който засича ядрени експлозии и наблюдава космическото обкръжение на Земята от геосинхронна орбита, пише Space.com, позовавайки се на изявление на армията. STPSat (Space Test Program Satellite) – 6 ще бъде поредният от серия апарати, разработени в рамките на програмата на Пентагона за разработване на космически технологии за бърза реакция при критични ситуации.
Планира се сателитът STPSat-6 да бъде изстрелян в края на 2018 година като основен товар на ракета, избрана чрез конкурс, най-вероятно между компаниите SpaceX и United Launch Alliance. В рамките на проект, наречен STP-3, в геосинхронна орбита ще бъдат разположени множество сателити. Най-важното оборудване на борда им ще бъде устройството SABRS, което ще засича ядрени детонации и ще събира данни за космическата среда. В допълнение ще има и сензори за засичане на ядрени експлозии, каквито се използват в момента в GPS сателитите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване