09/11/15 19:00
(http://pik.bg)

Експерти алармират, че здравният статус на пчелите е лош

Експерти алармират, че здравният статус на пчелите е лош

Здравният статус на пчелите у нас  не е добър. Това предупредиха от Съюза на българските пчелари. И през тази година е имало масови отравяния на пчелни семейства заради употребата на пестициди, обясни председателят на съюза Михаил Михайлов, предаде БНР

"В Северна България една голяма фирма буквално отрови няколко стотици пчелни семейства, използвайки един препарат, който е забранено да се използва чрез авиационно третиране."

По този повод пчеларите поискаха нормативни промени, които да бъдат приети:

"Забрана на авиационното третиране или в часове, когато пчелите вече не летят активно и най-вече трябва да се види с какви препарати се пръскат масивите."

Здравето на пчелите се влошава още заради неправилното им отглеждане и заради бездействието на агенцията по безопасност на храните, която не извършва профилактични прегледи на пчелните семейства. Обилните дъждове миналата година също са били проблем за пчеларите:

"Особено в Северна България имаше много кошери, които бяха отнесени. Здравният статус на пчелите от предишната година се отразява върху тази година, така че резултатите не са по-добри."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване