09/11/15 07:00
(http://pik.bg)

Изправят на съд акушерката, пребила хладнокръвно бебето Никол

Изправят на съд акушерката, пребила хладнокръвно бебето Никол

Софийски градски съд ще разгледа днес мярката за неотклонение на акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневната Никол в болница в София.

Акушерката от Самоков се намира в ареста от месец април. Софийската градска прокуратура я привлече като обвиняема за опит за умишлено убийство на 4-дневното дете. В началото на месец май родители излязоха и на протест пред сградата на Съдебната палата в София, за да поискат най-тежкото ефективно наказание за Ковачева и да се обявят срещу детското насилие. Тогава родителите поискаха контрол над болниците, майката да не се отделя от бебето си от момента на раждането, дори и при изследванията му и реален 24-часов видео контрол от страна на майките за децата им да е задължителен. Протести имаше и в други градове на страната.

Малката Никол е родена на 14 април в болница "Софиямед" без усложнения, здраво и доносено дете. На 17 април Ковачева е била дневна смяна, като дежурен акушер, продължила е работата си и в нощната смяна – на 17-и срещу 18-и в същата болница. На 18 април около 2.00 часа дежурната акушерка е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.

Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота. На 18 април сутринта дежурният лекар акушер – гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница "Токуда" – София. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване