09/11/15 15:37
(http://pik.bg)

Калфин настоява за подобряване на европейското трудово законодателство

Калфин настоява за подобряване на европейското трудово законодателство

Със сигурност регулацията на европейския трудов пазар би могла да бъде подобрена. Тя обаче трябва да бъде поставена в по-широк контекст.

Освен въпроса за командированите работници, особено важно е да се обърне повече внимание и да се повиши гарантирането на правата и на самонаетите, както и на работещите в дома – включително домашните помощници, детегледачите и хората, които предоставят помощ на възрастни или болни хора.

Това становище представи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на неформалната среща на министрите на труда от страните-членки на ЕС в Стокхолм, съобщиха от МТСП.

Срещата беше посветена на възможностите за подобряване на условията на труд в рамките на единния европейски пазар. Акцент в дискусията беше поставен и върху социалните измерения при формулирането на общоевропейското трудово законодателство. За отправна точка на дискусията, посветена на законодателната уредба, регламентираща дейността на командированите работници, беше използвана позицията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, според когото в Европа трябва да се въведе правилото „еднакво място – еднакво заплащане“.

Въвеждането на подобен принцип обаче не се възприема еднозначно от страните-членки на ЕС, поради широкия обхват от икономически и социални последствия, до каквито би довело.

„Решението, което ЕК трябва да предложи за повишаване на гаранциите за прилагане на трудовите права на командированите работници, трябва да съответства на принципите за свободно движение на хора, стоки и услуги в ЕС. Освен това, решението трябва да бъде универсално за целия пазар, а не да го сегментира по дейности“, категоричен беше министър Калфин. Подобряването на трудовите права на работещите на единния европейски пазар и повишаването на социалното измерение на законодателната уредба ще бъде сред приоритетите на предстоящото председателство на Холандия на Съвета на ЕС.

На неформалната среща на труда участие взеха и министрите на труда от Австрия, Холандия, Люксембург, както и представители на министрите от Франция, Белгия, Италия и Хърватска. Събитието беше открито от министър-председателя на Швеция Стефан Льовен. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване