09/11/15 07:18
(http://www.klassa.bg/)

Космически пясъчен часовник известява раждането на гигантски звезди

 Проучвайки сърцето на регион на формиране на масивни звезди, учени са се натъкнали на изненадващо откритие - необичайна структура с формата на пясъчен часовник, състояща се от множество газови струи, пишеSpace.com. Наличието на газови струи предполага, че в структурата са скрити две огромни новородени звезди. 
Подобни на пясъчен часовник структури са наблюдавани и преди около региони на формиране на звезди с ниска маса, но сега за пръв път са засечени струи от метанол в зона на образуване на звезди с висока маса. Откритието би могло да помогне при изучаването на тези трудни за наблюдение региони. 
Международен екип от астрономи под ръководството на Ая Хигучи от Университета Ибараки в Япония е изследвал зона на раждане на масивни звезди, наречена IRAS 16547-4247, използвайки телескопа ALMA (Atakama Large Millimeter/submillimeter Array) - огромен, мощен инструмент, който се намира в Чили. Звездите с висока маса образуват сложна среда с множество протозвезди - облаци от прах и газ, формиращи звездите и се намират далече от Земята. По тази причина регионът дълго време е останал загадка, чийто отговор само ALMA може да намери. 
Изучаването на подобни на Слънцето звезди е относително лесно, но природата на звезди с маса повече от десет пъти по-голяма от тази на Слънцето по-трудно да бъде разбрана. Докато подобните на Слънцето звезди са многобройни и близо до Земята, звездите с висока маса се срещат рядко и се намират далече. Най-близкият регион на формиране на масивни звезди е мъглявината Орион, разположена на 1500 светлинни години от нашата планета. С високата си ъглова разделителна способност ALMA е в състояние да проникне през праха и газовете около тези далечни региони, давайки възможност на учените да правят детайлни наблюдения. 
Сондирайки праха с ALMA, астрономите са открили зона, съдържаща два компактни газови облаци с висока плътност, всеки от които между 10 и 20 пъти по-масивен от Слънцето. Екипът смята, че в тези какавиди от газ лежат новообразували се звезди с висока маса.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване