09/11/15 11:45
(http://pik.bg)

Миков: Управляващите да вземат спешни мерки за достъпно образование за всички българчета

Миков: Управляващите да вземат спешни мерки за достъпно образование за всички българчета

За много деца и родители вече 15 септември ще е ден за тъжна равносметка за държава, която не мисли за тях. Това е въпрос на цифри и обективна статистика, а не на интерпретации. Това заяви от трибуната на парламента лидерът на БСП Михаил Миков в декларация от името на ПГ на БСП, предаде БГНЕС.

„На прага сме на 1-ия учебен ден, който е свързан с радостни емоции у родители и деца. Народната просвета е част от гордостта на българския дух, но на този 15 септември това няма да бъде така. На този 15 септември 13 000 деца няма да тръгнат на училище в България, защото не са се записали или ще бъдат в чужбина. Те считат, че у нас липсва перспектива или родителите им нямат пари да ги подготвят за училище”, заяви Миков. Той цитира проучване, което сочи, че у нас подготовката за училище ще бъде най-скъпа в Европа, като за първолаците ще са нужни 388 лв., а за по-горните курсове-над 400 лв. Как българите ще си позволят тези разходи. Нацията ни намалява с около 40 000 души годишно, а достъпът до образование е все по-скъп за обикновения човек. Какво прави държавата по тези тревожни въпроси, замразени социални плащания, помощи за първолаци, запита лидерът на левицата.

Той заяви, че БСП призовава управляващите да вземат спешни мерки, за да осигурят достъпно образование за всички българчета. „Това не може да стане с държавното финансиране на частните училища. Призоваваме Ивайло Калфин да увеличи размера на социалните плащания, които ще стимулират раждаемост, дори за сметка на инфраструктурата”, добави Михаил Миков. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване