09/11/15 12:08
(http://pik.bg)

Плевнелиев: Свидетели сме на най-динамичните промени в средата за сигурност в цялата история на човечеството

Плевнелиев: Свидетели сме на най-динамичните промени в средата за сигурност в цялата история на човечеството

Свидетели сме на най-динамичните и необратими промени в средата за сигурност в цялата история на човечеството . Това посова президентът Росен Плевенлиев в приветствено слово за XII Международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа" – „Новата геополитическа динамика“, прочетена от ген. Атанас Самандов, съветник на държавния глава .

„През последната година преминаваме през много сложна комбинация от кризи и въоръжени конфликти, които са не далеч или в непосредствена близост до границата на страните от НАТО и ЕС. Част от тези конфликти генерират мощна миграционна вълна към Европа, невиждана от Втората световна война до сега. Заплахите и рисковете за сигурността, се асоциират главно с агресивните действия на Руската федерация, независимо, че няма дефинирана пряка заплаха за териториалната цялост за страни-членки на НАТО.

Кризата в Украйна ни показа, че все още в възможно на територията на Европа да се преначертават граници със сила, да се дестабилизират държави и да не се спазват правилата на установения правен ред", се посочва в обръщението на президента Плевнелиев. "На южното стратегическо направление на алианса заплахите са свързани с действията на уродливия феномен „Ислямска държава”. Варварската жестокост, която терористичната групировка прилага спрямо мирното население и своите противници, създава истинска психоза. Големи групи бежанци се насочват към Европа по море и суша” отбелязва държавният глава.

През изминалите повече от 10 години, този формат се утвърди като една полезна инициатива, като удачна и високоефективна платформа за диалог и обмяна на експертни мнения. Настоящата конференция се провежда в съвършено променена обстановка. Програмата на настоящата конференция предвижда изнасянето на разнообразни доклади и обсъждането на теми, свързани със сигурността и отбраната. Благодаря на участниците, които са днес тук. Много е важно да разберем, че заедно, можем да постигнем по-добри резултати", посочва в обръщението си президентът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване