09/11/15 16:39
(http://pik.bg)

Плевнелиев: Страната ни е незаобиколим фактор за стабилност в региона

Плевнелиев: Страната ни е незаобиколим фактор за стабилност в региона

През последните години наблюдаваме положителни тенденции за развитие на Балканите – страните в региона модернизираха икономиките си, а хората се сближиха. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на работна среща с представители на Германските индустриално-търговски камари в Европа.

По време на разговора, който се състоя в рамките на европейската конференция на немските камари в София, българският държавен глава представи предимствата за инвестиране и бизнес в България и региона, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В последните десет години директните германски инвестиции в Югоизточна Европа се увеличиха шест пъти, отбеляза Росен Плевнелиев.

Годишният търговски оборот между Федерална република Германия и региона е трикратно повече и е стигнал 53 милиарда евро. Президентът определи европейската интеграция като мотор за положителната промяна на Балканите. Според Росен Плевнелиев напредъкът на Балканите трябва да е стратегически приоритет за Европа предвид концентрирания геополитически интерес в региона. Страната ни е незаобиколим фактор за стабилност в региона, която работи за свързаност и добросъседство, посочи още Росен Плевнелиев.

Президентът изтъкна също подобряването на бизнес връзките на Балканите. „В последното десетилетие увеличихме стокообмена между България и Румъния десет пъти, между България и Сърбия три пъти, между България и Гърция шест пъти“, заяви държавният глава. Президентът отбеляза, че страната ни има огромен потенциал и възможности за развитие в различни сфери, като информационните и комуникационни технологии, земеделие, туризъм. Финансовата дисциплина, повишаване на заетостта и очакван икономически ръст за тази година от 2 процента бяха изтъкнати като предимства на България.

Президентът посочи добрия опит на страната ни при усвояването на европейски фондове в програмния период 2007-2013 г. В този първи за страната ни програмен период България ще усвои около 95 процента от средствата, докато при други страни от ЕС този процент е бил под 20 на сто, коментира държавният глава. Президентът заяви, че страната ни има приоритети и консенсусни цели, заложени в Националната програма за развитие България-2020, и в момента провежда неотложни реформи в секторите сигурност, образование, правораздаване, енергетика, пенсионно осигуряване. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване