09/11/15 09:27
(http://pik.bg)

Пропищяха от частен съдебен изпълнител, продала вила на 7 пъти по-ниска цена

Пропищяха от частен съдебен изпълнител, продала вила на 7 пъти по-ниска цена

Частният съдебен изпълнител Деница Станчева с район на действие Пазарджик е продала чрез публична продан вила за 15 918,25 лева, докато преди това банка я е оценила за 120 000 лева като обезпечение към заем. предаде Марица.бг. Собственик на имота е брациговска фирма и тя е обжалвала оценката на частния изпълнител пред окръжния съд в Пазарджик. Магистрати обаче са отхвърлили възражението, тъй като първоначалната цена не е в обсега на контрола им.

Имотът бил ипотекиран за обезпечение на кредит в „Уникредит Булбанк“ АД, оценен на 120 000 лева, посочва съдът в мотивите си. Срещу ниската начална цена са възразили и от финансовата институция. На търга за вилата се явили двама купувачи и тя е прехвърлена на предложилия по-високата цена. Според съда процедурата е извършена по законовия ред и няма основание да я отменя.

Често оценките на имотите, продавани от частните съдебни изпълнители, се оказват сериозен проблем при събирането на вземанията от длъжници. Оценилите обикновено се позовават на различни методики, но реално могат да напишат почти всякакво число за имота. Дейността им реално не се контролира от никого. Освен това длъжниците нямат право да обжалват решението им. Цената на продавания имот допълнително намалява заради изискването на закона обектът да се предложи на цена, която е 75 % от обявената от оценителя стойност. За длъжника сумата става още по-малка, тъй като от продажната цена се приспада ДДС и едва тогава остатъкът се превежда на кредитора. Така реално може да се продаде имот на цена, многократно по-ниска от оценката на банката, когато е била сключена ипотека. В края на процеса длъжникът остава без имот и с неплатен кредит, а банката не може да си събере дълга.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване