09/11/15 21:00
(http://www.klassa.bg/)

Снимки на NASA показват ярките петна на Церера в нови удивителни детайли

  Ярките петна на планетата-джудже Церера продължават загадъчно да блестят в нови изображения, изпратени от космическия апарат Dawn на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Агенцията публикува фотография на кратера Окатор с резолюция 140 метра на пиксел, която предоставя на учените по-дълбока перспектива на тези необичайни форми на релефа. Изследователите от екипа на Dawn отбелязват, че на места кратерът е почти вертикален, издигайки се на височина почти два километра.
В момента сондата орбитира на височина 1470 километра. От тази позиция фотографиите, които заснема са с три пъти по-добра резолюция от изображенията, изпратени през юни и почти десет пъти по-качествени от тези от април и май по време на първата му орбита. „Dawn превърна това, което доскоро бяха няколко ярки точки, в сложен, красив и сияещ пейзаж“, казва Марк Реймън, главен инженер и ръководител на мисията. „Скоро научните анализи ще разкрият геоложката и химична природа на тази мистериозна и омагьосваща извънземна гледка.“
Космическият апарат е завършил два 11-дневни цикъла на картографиране на повърхността на Церера от настоящата си височина и започна трета на 9 септември. Dawn ще картографира цялата повърхност на планетата-джудже шест пъти в следващите два месеца. Всеки цикъл се състои от 14 обиколки. Заснемайки Церера под различен ъгъл при всеки цикъл, учените ще са в състояние да сглобят стереоизображения и да конструират триизмерни карти.
Dawn е първият космически апарат, който посещава планетата-джудже и първият влязал в орбита на два далечни обекта от Слънчевата система. Той обикаля около протопланетата Веста в продължение на 14 месеца през 2011 и 2012 година и пристигна до Церера на 6 март 2015 година. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване