09/11/15 07:51
(http://pik.bg)

Столична община ще събаря Информационния център на МО на пъпа на София

Столична община ще събаря Информационния център на МО на пъпа на София

Столична община ще премахне сградата на Информационния цетър на МО в центъра на София на ул. "Г. С.Раковски"106, научи БГНЕС.

Скандалното решение общинарите взеха на заседание на СОС на 23 юли т.г.- точно преди августовската ваканция. Вероятно слънчасали от жегата и в предотпускарско настроение съветниците гласуваха проект на подобрен устройствен план за регулация и застрояване на местност "Център- Зона"А"- юг, р-н "Средец". Документът е под номер 540 от същата дата. Ако някой си направи труда да го намери в сайта на общината и го прочете вниматено, ще види,че в него не е отбелязано, че ще се събаря сградата на МО.

Текстът на решението умишлено е завоалиран, за да не буди тревога и да не пали страстите. В устройствения план просто е записано, че в кв.468 на р-н"Средец" е предвидено да има градина. А във въпросния квадрат попада Информационния център,но в проекта го няма. Което означава , че ще бъде съборен. Липсата му буди недоумение, тъй като сградата е масивна конструкция,реновирана в модерен стил.

За проблема, че постройката не съществува документално в бъдещите намерения на общината, миналия месец Иво Беров, шеф на дирекция "Управление на собстеността" на МО, алармира с писмо Валентин Гагашев, изпълнителен директор на агенция "Военни клубове и военно почивно дело", която управлява имота. За липсващата постройка в устройствения план сигнализира и Татяна Александрова, шеф на главна диреция "Инфратруктура на обраната" в МО.С писмо от 21 август т.г. тя моли правната диреция на МО да защити в случая държавния интерес.

Г-жа Александрова посочва,че в плана за регулация и застрояване на "Център-Зона «А» -юг, район "Средец", който общинарите дружно гласуваха, "за сградата на Информационния център няма отреждане на петно, отразяващо съществуването й като траен елемент от застрояването.

Територията, върху която е изградена сградата, е отредена за зелени площи, т.е. не се предвижда запазването на сградата при реализирането на проекта." Логичен е въпросът защо се случва всичко това? Обяснението е елементарно- постройката и теренът около нея са на пъпа на София и са лесен Клондайк за бързо забогатяване, откъдето парите дори не капят.

От там могат да текат милиони, ако теренът попадне в частни ръце. Всъщност армията взима апетитната сграда през 1988г. Тогавашният кмет на София Стефан Нинов на 1 юли подписва заповед и разпорежда РТП «Обществено хранене» към бившия Ленински район да предаде на МО сградата на ул. «Иван Вазов»6,заедно с принадлежащите й терени и складови помещения, известна по това време като ресторант «Чайка».

По-късно ресторанът става популярен с прозвището «Покойника». В замяна на това началникът на тила на Българската амия дава безвъзмездно на Столична община диетичния стол на МО на ъгъла на ул.»Васил Левски»7 и ул. «Иван Вазов»- точно срещу Народния театър. По-старото поколение софиянци помнят, че навремето това бе сладкарница «Бамбука»,където се събираше софийската бохема и каймакът на интелектуалния ни елит. Сега там е офис на Първа инвестиционна банка. В заповедта на Нинов изрично се казва, че «извършените промени на управление и стопанисване на сградите да се отразят в актовите книги за държавна собственост». Че сградата е собственост на МО- спор няма. За това има издадени няколко акта, като последният е за публична държавна собтвеност под номер 1580/02.09.2013г., издаден от Министерството на регионалното развитие и утвърден от министъра на отбраната Ангел Найденов.

В документа е описано, че сградата е масивна конструкция, построена през 1976г. и реконструирана през 2004г. Площтта й е 1132 кв.м. и е оценена заедно със земята за 3 323 098 лв. Около терена избухна скандал по времето на кабинета «Сакскобурготски». Тогавашнит министър на финансите Милен Велчев поиска с докладна до премиера държавата да участва в учредяването на търговско дружество «45 УЕСТ- БЪЛГАРИЯ» АД- София, като се включи с урегулиран поземлен имот в кв. 468 на р-н «Средец», в който е и Информационият център на МО.

Велчев рапортува на царя, че смесеното дружество, в което държавата се включва с терена, «ще финансира изцяло проектирането и изграждането на административна сграда и паркоместа за нуждите на Министерството на финансите, както и петзезден хотел с инфраструктурата към него».Докладната е внесена и приета на заседание на Министерски съвет. В нея обаче е записано, че теренът е с площ 3232,75 кв. м. Тях обаче вече ги няма. Те са станали частен паркинг. Ето тук е разковничето на скандала. Как държавната собственост се е трансформирала в частна не е ясно?

Това е друг проблем. Но на частната земя на пъпа на София сега може да се построи всичко срещу много пари. А военната сграда отпред пречи и затова трябва да изчезне. Решението на кабинета «Сакскобурготски» не успя да влезе в действие, защото се създаде обществено напрежение след публикации в медиите. Тогава, за да спаси сградата, МО обяви, че под нея преминават натовски комуникации, което, разбира се, не е вярно, и премахването й щяло да навреди на националната сигурност на държавата.

Но ето че сега Столична община реши «благородно» там да има градинка. Което е капан за наивници. Изграждането на зелената площ вероятно е прелюдия за реализация след време на някой мегаломански частен проект, който ще бетонира това златно късче на София.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване