09/12/15 20:22
(http://pik.bg)

БАБХ: Бруцелозата дошла у нас с незаконно внесени кози от Гърция

БАБХ: Бруцелозата дошла у нас с незаконно внесени кози от Гърция

Незаконно внесени кози от съседна Гърция е най-вероятната причина за масовото заразяване на хора и животни с бруцелоза в община Рила. Това твърдят в доклада си експерти от Българската агенция по безопасност на храните, които са направили разследване по случая, съобщава БНР.

От доклада става ясно, че още през 2013 г. частно практикуващ ветеринарен лекар от с. Смочево е изпратил 93 кръвни проби на животни заради съмнения за бруцелоза. Резултатите от изследването на 18 от тях са били положителни. След втория тест, направен в лабораторията в Благоевград, пробите са били отрицателни. Случаят обаче не е вписан в системата "Вет-Ис". Липсва и обичайната практика за последващо изследване в Националната лаборатория по заразни болести в София.

Разследването на експертите от БАБХ отхвърли предположението, че заразата е дошла от закупено животно от Македония. Най-вероятно бруцелозата е пренесена чрез незаконна търговия от съседна Гърция. Лекарите се позовават на показания, дадени от работник в една от фермите, в които е открита заразата. Преди време той е работел при фермери в Гърция. Всяка есен в южната ни съседка се продават бракувани животни на много ниски цени, между 20-25 евро. Това осигурявало възможност за разцвет на незаконния внос и търговия с животни, които било невъзможно да бъдат проследени. Вторият тревожно подценен факт според разследващите лекари е наличие на болни от бруцелоза хора още от края на 2014 г., на които обаче не е била поставена вярна диагноза.

От началото на епидемията от бруцелоза са заболели 40 човека, като 37 от тях са от община Рила. 240 животни са умъртвени чрез евтаназия до този момент. От 23 септември ще започне повторното изследване на всички възприемчиви към опасното заболяване животни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване