09/12/15 12:02
(http://pik.bg)

Без паника - основно правило при първата помощ

Без паника - основно правило при първата помощ

"Първата помощ и застаряващото население" е темата, на която тази година е посветен днешния Световен ден на първата помощ.

Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече 15 години във всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при различни инциденти. Днес столичната организация на БЧК отбелязва деня с празник в Борисовата градина.

Те правят демонстрации по първа помощ и обясняват на хората основни знания за това – как да се направи сърдечен масаж или превръзка, например. В една раница за първа помощ има доста материали, които се намират и в аптечните за автомобили. Задължителните средства вътре са ръкавици – необходими да запазим и себе си, когато оказваме първа долекарска помощ. Важно е да има и триъгълна кърпа, която се използва за повечето превръзки, разбира се трябва да има и бинтове. Когато тръгвате на път сред основните неща, които е хубаво да имате са и кислородна вода, за промивка на рани, стерилни марли, лепенки, посъветваха специалистите.

Яна, която е доброволец от шест години в БЧК, каза, че иска помага, защото и е изключително интересно, а и така е полезна. Младата дама каза обаче, че за съжаление не много хора знаят как да постъпват в ситуации, свързани с това да се окаже помощ на някой, който е в беда. Според нея това е изключително важно познание. Хората трябва да знаят предимно как да реагират, как да се обадят и да не се паникьосват. „Ако не сте сигурни, че може да помогнете – по-добре не го правете, защото може да навредите на пострадалия”, каза Николина, която участва в демонстрациите днес. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване