09/12/15 16:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Над хиляда мигранти са били задържани на влизане в България за 10 дни


Вълната от мигранти, която залива Югоизточна и Западна Европа дава своето отражение и у нас. За последните десет дни при опит да влязат в България са били задържани близо 1000 души, показва статистиката на МВР.  Данните не отчитат хората, които са успели да преминат или са били задържани впоследствие.

Всички задържани са се опитали да влязат от Турция или Гърция. За миналата седмица те са над 300. А в началото на септември за седем дни са били задържани над 700 души.

Вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви пред БНТ, че в момента в България има около 15 000 имигранти. В тези данни не влизат нелегално преминаващите. Много малка част от бежанците остават в България, повечето само преминават и няма струпване по границата, така че нещата се уравновесяват, заяви още Бъчварова. Центровете за настаняване на хора, търсещи убежище, са наполовина пълни, показва справка в сайта на Държавната агенция за бежанците.

По-късно днес в България и други европейски държави ще се проведе ден за солидарност с бежанците. У нас акцията ще е под формата на шествие от Женския пазар до сградата на Европейския парламент. Едно от исканията е за отмяна на регламентите от Дъблинското споразумение.

Утре пък ще има извънреден съвет на вътрешните министри на Европейския съюз. Официалната позиция на българското правителството е в подкрепа на квотите за бежанците. Според вътрешния министър България не може аргументирано да отхвърли това решение. По думите на Бъчварова приемането на допълнително имигранти е въпрос на солидарност и не трябва да се търгува за членство в Шенген.

България трябва да довърши и телената ограда по границата с Турция. Засега има построение над 30 км.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване