09/12/15 06:49
(http://www.klassa.bg/)

УНГАРИЯ започва арести на нелегални имигранти

 Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че през последните дни кризата с мигрантите в страната му е излязла от контрол и че полицията ще вземе по-строги мерки от следващата седмица и ще арестува мигрантите, преминаващи нелегално границата, предаде Ройтерс.

 

Мигрантите обявиха бунт срещу унгарските власти, превземат жп гари и отказват да се регистрират. И въпреки това полицията си върши работата по забележителен начин, без да използва сила, каза Орбан. Той уточни, че

 

по-строгите закони

 

за имиграцията ще влязат в сила от 15 септември. Новият министър на отбраната Ищван Шимичко съобщи вчера, че 3800 войници са разположени на границата със Сърбия, за да не допускат нелегалното й преминаване. Той допълни, че тяхната приоритетна задача е доизграждане на оградата.

 

Съгласно новите правила армията ще разполага с разширени правомощия на границата, по-специално при регистрирането на търсещите убежище.

 

Първоначално правителството искаше да даде на войниците правото да използват оръжие в случай на “извънредна ситуация”, но това изисква одобрение от парламента.

 

Унгария е готова да бъде домакин на конференция за сътрудничеството между ЕС и страните от Западните Балкани - Сърбия и Македония, за мигрантската криза, заяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто в Прага, където участва в среща с колегите си от Вишеградската група и германския външен министър, предаде АФП. Унгария предполага, че броят на бежанците, които влизат в страната, ще нарасне

 

на 400-500 хиляди до края на годината

 

добави Сиярто.  

 

Междувременно стана известно, че Германия е готова да мобилизира през уикенда 4000 военни, за да помагат, ако се засили притокът на бежанци, заяви министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви днес в Прага, че Германия очаква през уикенда нови 40 000 бежанци.

 

На гарата в Мюнхен от началото на септември са пристигнали повече мигранти, отколкото през цялата 2014 г., отбелязва Ройтерс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване