09/13/15 18:12
(http://www.dnevnik.bg/)

Германия връща граничния контрол с Австрия заради бежанците


Германия ще въведе отново някаква форма на контрол по границата си с Австрия, за да се справи с притока на имигранти, твърдят германски и австрийски медии. Все още не е ясно точно в какво ще се изразяват мерките.

Повече от 13 000 имигранти пристигнаха в Мюнхен само в събота. Германският вицеканцлер заяви, че страната е "на границата на своите възможности".

Германският вестник Bild и австрийският Kronen Zeitung твърдят, че проверките ще бъдат въведени по границата между провинция Бавария и Австрия.

Германия очаква само тази година в страната да пристигнат около 800 000 имигранти.

Der Spiegel съобщава, че германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер ще направи съобщение в следващите часове.

Миналия месец Мезиер заяви, че споразумението от Шенген, което позволява свободното движение между голям брой европейски страни, може да бъде спряно.

Kronen Zeitung пише, че баварската полиция ще започне да извършва проверки, "за да се определи веднага кой има право на убежище", но не е известно как ще бъдат правени такива проверки.

Европа се опитва да се справи с огромен наплив от хора, най-вече от Сирия, но също и от Афганистан, Еритрея и други страни, които бягат от насилието и бедността.

По-рано в неделя германският вицеканцлер Зигмар Габриел, който е и министър на икономиката, предупреди, че страната е на ръба на възможностите си да приема новопристигнали

"Неспособността на Европа да се справи с кризата (с бежанците -бел.ред.) води дори Германия до границата на нейните възможности", каза той пред вестник Der Tagespiegel.

"Това не е само въпрос на броя на мигрантите, но и на скоростта, с която те пристигат, което прави ситуацията толкова трудна."

За момента няма официално потвърждение от правителството на Германия.

Австрийски медии съобщават, че Германия ще прекъсне железопътния трафик с Австрия в 17.00 (15.00 GMT), цитирайки съобщение на железниците.

Решението на Германия на практика противоречи на Шенгенското споразумение, а и не се знае за колко време ще останата в сила мерките и дали ще бъдат разширени, за да обхванат други граници.

Краткотрайното прекъсване на транспортните връзки със съседни страни беше предприето от няколко европейски държави през изминалата седмица - Австрия, Унгария, Дания - като причината беше невъзможността на администрацията да се справя с големия брой новопристигнали. Подобни проблеми се бяха появили и в Мюнхен, който е един от основните разпределителни центрове за бежанците в Германия, напомня "Ройтерс".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване