09/13/15 17:51
(http://www.dnevnik.bg/)

Даниел Митов призова Русия към хладнокръвие


Във връзка със забраната за преминаването на руски самолети през територията на България, бих призовал руската страна за малко по-хладнокръвно отношение към такъв тип проблематика. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от агенция "Фокус".

 "Много добре знаят, че сме държава-член на ЕС и НАТО, както и че сме обвързани с определени решения, които са взети много отдавна. Това го знаят прекрасно, така че няма нужда България да бъде провокирана по този начин", заяви Митов. Той подчерта, че този тип отношения вече са изяснени.

Определи това като "действително върховно изпитание". "Нашата задача е ясна - ние трябва да защитаваме южния фланг на НАТО". Борисов обаче призна, как въпреки това е пуснал самолетите и призова Русия да не експериментира с приятелските чувства на българите към тях.

Изказването на Митов беше след като ГЕРБ представи в зала "Арена Армеец" в София представянето на кандидатите си за кметове на предстоящия вот. В изказването си по време на събитието премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че "не бива да бъдем провокирани, защото това също не е добър пример за добросъседство и приятелство. Има дипломатически канали, по които може да мине всеки хуманитарен транспорт, и ние ще го пропуснем", отбеляза още Борисов.

По-рано днес руският външен министър Сергей лавров обяви, че Русия ще продължи военните си доставки за Сирия.

Безусловно, доставки на въоръжение е имало, има и ще продължава да има. Те неизбежно се придружават от руски специалисти, които помагат да се пусне в действие съответното оборудване и да се обучи сирийският персонал да работи с това въоръжение. Това не е никаква тайна, каза Лавров в предаване на руската телевизия "Първи канал", съобщи ТАСС.

Лавров каза, че руският президент Владимир Путин, който по-късно този месец ще говори пред Общото събрание на ООН, ще засегна в речта си сирийския въпрос, конфликта в Украйна, проблеми на глобалната икономика и санкциите срещу Русия. Всички тези кризи - Сирия и Украйна, произтичат от системни проблеми, свързани с опити да се замрази процеса на формиране на полицентричен свят, каза руският външен министър.

По въпроса за бежанците той заяви, че Русия е приемала и ще приема всички, които отговарят на категорията "бежанци" и добави, че понякога Русия прави по отношение на бежанците повече, отколкото предполагат критериите на международните конвенции. Като пример той даде приемането на бежанци от Украйна, които вече в Руската федерация са около един милион. Огромна част от тях - между една трета и 50 процента искат да получат руско гражданство или друг постоянен статут в страната, подчерта Лавров, предаде ТАСС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване