09/13/15 11:32
(http://www.klassa.bg/)

Как един туит промени живота на десетки хиляди бежанци

 На 25 август, вторник, германската агенция за имигрантите и бежанците публикува туит, който вероятно е променил живота на десетки хиляди отчаяни хора, пише "Уолстрийт джърнъл".
 
"В момента на практика не изпълняваме дъблинските договорености за сирийски граждани", пише в профила на агенция, базирана в Нюрнберг.
 
Бюрократично звучащото съобщение беше първото потвърждени на слуха, който вече беше започнал да се разпространява ден по-рано. Все повече сирийци пристигаха от Унгария и други държави членки на ЕС в Германия. Тогава Германия използва правото си да престане да прилага дъблинските споразумения, които предвиждат документите на имигрантите да се обработват в първата държава от ЕС, в която са пристигнали.
 
С други думи Германия отвори врати, коментира "Уолстрийт джърнъл".
 
 
 
В рамките на часове новината, която се съдържа в странния туит на немски, се разпространи от медиите и от уста на уста. В арабските социални мрежи се появиха портрети на Ангела Меркел с надписи "любяща майка", "мама Меркел" и т.н.
 
На унгарската гара "Келети", където стотици имигранти прекараха седмици наред с надежди да хванат влака към Западна Европа, мнозина скандираха "Германия! Германия!".
 
Туитът от 25 август е предшестван от друга мярка. Четири дни по-рано, на 21 август, служителката на Агенцията за миграция и бежанци Ангелика Венцел съставя вътрешни насоки. Разпоредбите на практика, които на практика отмениха дъблинските споразумения за сирийци, не са промяна в политиката. Това е техническо решение, макар и изключение, което правилата позволяват и то има за цел да ускори процеса по обработване на докумените, когато пристигат много хора. То дори не изисква одобрение от вътрешното министерство.
 
През последвалия уикенд неправителствената организация Pro Asyl разбира и Карл Коп, един от експертите в нея съобщава на Европейската база данни за споделяне на информация за предоставянето на убежище. (AIDA).
 
Без официално потвърждение обаче позицията на Берлин все още оставаше недобре комуникирана. И това се промени с туита от 25 август.
 
Как един туит промени живота на десетки хиляди бежанци
 Reuters
 
 
Ангелика Венцел е отказала коментар пред "Уолстрийт джърнъл", а ръководството на агенцията не е пожелало да даде обяснения с туита. Германското министерство на вътрешните рaботи заяви, че агенцията има пълното право да издава насоки и решението й е оправдано от хуманитарни и практични причини.
 
След като новините от Германия се разпространиха, на 31 август унгарското правителство позволи на няколко влака с хиляди имигранти да продължат към Австрия и Германия. Няколко представители на германските власти видяха в тази мярка недобре прикрит протест срещу решението на федералната агенция. Виена и Берлин поискаха от властите в Будапеща да овладеят потока. Пред журналисти Меркел заяви, че въпросните насоки са предизвикали "неразбиране". Според нея дъблинските споразумения все още важат и Унгария все още има задължението да регистрира бежанци и да им предостави убежище.
 
Но вече било прекалено късно. До четвъртък сутринта, окуражени, а не подплашени мигрантите от "Келети" тръгнаха пеша, ескортирани от полицията. Маршът се превърна в шествие от хиляди хора по улиците на унгарската столица.
 
Сигналът беше приет от унгарските власти и Янош Лазар, началникът на кабинета на премиера, обяви, че правителството ще изпрати автобуси, които да превозят мигрантите до австрийската граница. Лазар каза, че мярката е неизбежна, за да се защитят хората и да се опази реда в трафика.
 
До петък в цяла Унгария вече имаше няколко такива шествия. Оставени без особен избор Германия и Австрия обявиха, че ще пуснат мигрантите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване