09/13/15 11:16
(http://www.klassa.bg/)

Москов като българския д-р Арафат

 От мъгляво понятие в сферата на пожеланията здравната реформа постепенно добива реални измерения. Голяма роля за това има и току-що обновеният Закон за лечебните заведения, който бе приет за 1 ден от парламента - стройно, организирано и с “пълна подкрепа”, както обеща премиерът в понеделник.

Законът е ключов в 16-годишната история на здравната реформа, защото въвежда 2 нови механизма в системата: националната здравна карта и условието за комплексно лечение на част от социалнозначимите заболявания.

Първата мярка е регулаторна - трябва да въведе ред в болничната система, която се разрасна безконтролно в последните години и “стягането” ѝ е препоръка на Световната банка. В резултат на освободения пазар да откриеш болница стана по-доходно от отварянето на казино по думите на здравния министър д-р Петър Москов.

Втората мярка пък трябва да облекчи пациентите с най-значимите заболявания като онкологичните, които сега се лекуват предимно на парче - различни структури поемат отделни части от терапията, а болният бива хоспитализиран и изписван по съответната клинична пътека, като се лута между звената. Двете мерки заедно трябва да стабилизират финансите на здравната каса и обществените пари да се харчат по-справедливо.

Целта на здравната карта е да ограничи броя на болниците, които работят с касата, и да затрудни достъпа на нови играчи в районите с концентрация на медицински услуги. Тя се състои от 28 областни здравни карти, които тепърва ще се изработват. Всяка от тях е нещо като снимка на здравните потребности, медицинската инфраструктура и осигуреността с техника и кадри по области. Областната карта ще съдържа демографската характеристика на района, заболеваемостта и хоспитализациите, болничните легла по видове, данни за броя, вида и разпределението на високотехнологичните методи и наличната апаратура за тях, както и броя на практикуващите лекари.

Идеята е на базата на реалните потребности на населението в областта да се изчисляват и реалните нужди от медицински дейности и структури.

Касата пък трябва да подпише договор само за нужните дейности, т.е. само с достатъчния брой осигуряващи ги болници. В момента тя е практически длъжна да подпише с всяка болница, която е взела лиценз за дейност от МЗ. Това пък значи, че болниците произвеждат услуги, чието изкупуване е гарантирано. Заради това Москов обясни на депутатите, че досега сме финансирали не лечение, а бизнес планове.

Най-интересни ще бъдат последиците от приложението на картата в районите със свръхпредлагане на медицински услуги като София, където има над 70 болници. В тях са вложени милиони инвестиции - публични и частни, и конкуренцията е жестока. Част от тези структури ще се окажат “в излишък", след като се приложи здравната карта. Тук стигаме до най-оспорвания в пленарната зала момент от закона: правителството чрез здравното министерство трябва да приеме методика с критерии, по които районните здравни каси да сключват договори с болниците в областите с “излишък”. Така може да “изпаднат и държавни болници, които да фалират и да бъдат обявени за продажба, заподозря опозицията. Иначе приватизацията отпадна от закона.

Някак встрани остава фактът, че в София идват болни от цялата страна. Въпросът дали тези пациенти занапред трябва да остават по родните си места, защото там са “зачислени” за лечение според здравната карта, остава висящ. Следват и въпросите запазва ли се изборът на пациента къде да се лекува и как ще се гарантира равният достъп до медицински дейности - не само по вид, но и по качество.

Заявката на министър Москов е, че при всички случаи предимство ще имат болниците, които осигуряват комплексно лечение. Това значи бонус за най-големите лечебници, които покриват широк спектър заболявания. Новата стратегия е да се плаща за решен случай, а не за “отделни фрагменти” от лечението. За тази цел законопроектът на практика задължаваше лечебниците да се обединяват, но в окончателната редакция вече само ги стимулира.

След като получи политическата подкрепа, на ход е министър Москов. Досега се говореше за лобита, интереси и съпротива, но чрез промените в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения изпълнителната власт получи основните инструменти за реформа. От администрацията на Москов изцяло зависи дали и как ще проработят новите механизми, от които се очаква ред, предвидимост и справедливост в здравеопазването. Ако се справи, здравният министър Москов ще стане българският д-р Арафат - човекът, който се прочу с реформата на румънската спешна помощ, превръщайки я от липсваща в стандарт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване