09/13/15 11:34
(http://www.klassa.bg/)

Шведи създадоха Refugee Air, или защо бежанците не използват самолети

 Вместо бежанците да рискуват живота си в гумени лодки в морето, да се провират под граничните заграждения, да избягват враждебната охрана, група шведски активисти иска да им осигури по-лесен, по-безопасен и по-евтин начин да достигнат Европа - със самолет.

Refugee Air има за цел да транспортира бежанците директно от страните, граничещи със Сирия като Ливан, Йордания и Турция, където живеят повече от 4 милиона сирийци, които са избягали от домовете си, пише "Ройтерс".

Хората, които бягат от гражданската война в Сирия, харчат милиони долари за опасното пътуване до Европа, далеч над разходите за самолетен билет, но авиокомпаниите не позволяват на бежанците да летят заради директива на Европейския съюз от 2001 г.

Правилото за "отговорност на превозвача" прави авиокомпаниите отговорни за всякакви разходи - като депортиране - свързани с пътниците, които търсят убежище, в случай, че им бъде отказан бежански статут в крайната им дестинация.

Това на практика означава, че дори и тези, които имат сериозни причини да търсят убежище, не могат да летят до европейски страни, които са готови да им дадат такъв статут, защото авиокомпаниите не искат да поемат риска.

Refugee Air планира да започне с един полет, за да докаже, че схемата е възможна, като се надява да насърчи групи и в други европейски страни да направят същото нещо, каза съоснователят Емад Занд, шведски бизнесмен.



Хиляди мигранти загинаха само тази година, опитвайки се да достигнат Европа, независимо дали са пътували с кораб или по суша.

"Това е безсмислено, не можем просто да седим и да гледаме как хората умират. Опитваме се да покажем, че това не трябва да бъде по този начин", каза Занд.

Текстът на Европейската директива 2001/51 / ЕС  посочва, че "отговорността на превозвача" не трябва да подкопава правото на бежанците да бягат от преследване по силата на Конвенцията от 1951 г. на ООН за статута на бежанците.

На практика обаче, правителствата делегират изпълнението на директивата на авиокомпании, които забраняват на хората без визи да се качат на борда на самолета заради финансовия риск.

"Тези политики тласкат бежанци в ръцете на контрабандисти, които се възползват от тяхното отчаяние", каза Занд. Той смята, че като транспортират хора, които имат основателни причини да търсят убежище, директно до Швеция, неговата група може да заобиколи бюрократичните пречки.

"Все още има достатъчно място в настоящата правна рамка хората да получат правото да летят."

Около 81 000 души са потърсили убежище в Швеция през миналата година, като сирийците съставляват най-голямата част от тази група.

Половин милион бежанци може вече да са пристигнали в Европа през тази година, заяви в четвъртък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Представители на ЕС искат да се въведат задължителни квоти за презаселването им, но някои държави-членки се противопоставиха това.



Refugee Air казва, че работи с неправителствени организации за провеждането на "внимателна предварителна проверка" на пътниците, за да се гарантира, че те ще имат шанс за убежище в Швеция. Групата ще поеме финансова отговорност за тези, чиито заявления са отхвърлени.

Организацията планира бежанците сами да плащат за местата в самолета, отбелязвайки, че цената ще бъде много по-ниска от това, което бежанците харчат за смъртоносните пътувания по море и суша, но ще предостави финансова помощ на тези, които не разполагат с финансовите средства за билет.

Групата твърди, че разполага с финансова подкрепа от страна на частни и корпоративни дарители и се надява да убеди някоя авиокомпания да им заеме самолет или да организират чартърен полет.

Един от основните им притеснения за момента е дали Турция ще позволи на бежанците без паспорти да преминат гранична проверка, но вече се провеждат разговори с местните власти.

Групата е основана от Занд и Сюзън Наджафи, основател и главен изпълнителен директор на един от най-големите търговци на дребно на продукти за красота на Швеция.  Двамата са взели решението си, след като гледали видео на Ханс Розлинг, в което той обяснява пречките и защо на бежанците трябва да се позволи да използват въздушен транспорт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване