09/14/15 07:14
(http://pik.bg)

Адвокат на Галеви брани ало-измамниците, ужилили баба с 600 бона

Адвокат на Галеви брани ало-измамниците, ужилили баба с 600 бона

Осемдесетгодишната баба Елена от първомайския квартал Дебър да бъде привлечена като обвиняема за помагачество в дръзкия обир на около половин милион лева от дома . Абсурдната версия, огласена през уикенда в първомайския районен съд, се оказа далеч не лишена от логика. След безпрецедентно дълго - над 6 часа, нищене на казуса с двамата телефонни измамници, магистратите решиха да ги оставят с постоянна мярка задържане под стража. Така 33-годишният Еленко Зоев и 24-годишният Борислав Димитров не успяха да се спасят от оставане зад решетките. И двамата мъже са с криминално досие, имат общо 13 излежани присъди, най-честите от които отново за измами, пише Марица.бг.

Телефонната измама в Първомай от миналата седмица буквално втрещи държавата заради абсурдните обстоятелства по нея, а и заради огромната сума, изчезнала от домашен сейф след доброволно посочване от потърпевшата стопанка. Собственикът на около половин милион лева, Ангел Янков Янков, обяснил, че сейфът, който пазел в дома на баба си Елена, бил вкопан в пода под печката в селската къща.

Двамата задържани за телефонната измама мъже обаче се оказаха със солидна адвокатска защита, макар официално пред съда да заявиха, че са безработни. Защитата на Албенко бе поверена на пристигналата от София адвокат Капка Гергинова, придобила известност и като защитник на братя Галеви. Адвокат Красимир Елдъров пък пое защитата на Борислав.

Няма до момента никакви данни за това колко точно е ограбената сума от разрязания с флекс сейф, заявиха от защитата в съдебна зала. Ако изобщо е имало телефонна измама, то тя е за сумата от 500 лева, защото за толкова е пристигнал Еленко в къщата на бабата. Тя обаче сама го е насърчила да стигне до сейфа и да вземе оттам колкото пари са му нужни за уж операцията на пострадалия внук. Така сглобена версията наистина провокира искането старицата да бъде привлечена като неволен помагач на обира. Абленко пък да бъде оневинен за отмъкнатата сума от сейфа, защото просто бил отишъл за едни 500 лева.

Така и не е ясно как точно е изчислена фискираната сума на обира в размер на 268 000 евро, 18 000 щатски долари и кило злато. Разследването разполагало с показания на внука Ангел, който бил заявил, че държал фирмени пари в каса под бабината печка заради рисковете след срива на банковата система в страната. Нито внукът Ангел, нито друг роднина на баба Еленка се появи в съдебна зала по време на вземане на мярката за неотклонение на измамниците.

Съдът отказа да пусне под домашен арест или парична гаранция двамата измамници. Какво обаче ще става с разследването оттук насетне, не е ясно. Не е ясно и къде е останалата липсваща част от откраднатия сейф - около 70 000 евро. В крайна сметка, двамата задържани, Еленко и Борислав, продължават стоически да твърдят,че въобще не се познават помежду си. Еленко обаче се е държал добросъвестно и е съдействал при задържането си, стана ясно от адвокатската му защита. Той е задържан близо до неговото хасковско село с част от парите, а сам завел полицаите до къщата си, където държал останалите. Борислав пък е мъжът, който по телефона се представил на баба Елена като д-р Николов с обяснението, че ще прати посредник, за да му даде парите, нужни за спасяването на пострадалия внук. При задържането на Борислав в района на Севлиево обаче ченгетата не са успели да открият нито лев у него.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване