09/14/15 09:13
(http://www.dnevnik.bg/)

Бежанците не са заплаха за Европа, смята френският посланик


Бежанците не са заплаха за икономиките или социалните системи на страните, в които пристигат. Те не са заплаха за Европа, каза френският посланик в България Негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан пред БНТ.

Ако дойдат 100 хил. бежанци във Франция, ние имаме 5 млн. безработни - проблемите са в устройството на социалните системи на страните, а не в притока на хора, допълни той.

Според него няма сериозна заплаха членове на "Ислямска държава" да влязат на територията на Европейския съюз заедно с бежанците. До момента атаките в Европа са извършвани от хора, които вече са били в страните членки, посочи той.

"Във Франция бежанците никога не са били източници на тероризъм - атаките във Франция бяха извършени от хора, родени във Франция, чиито родители не са били бежанци, а имигранти", каза дьо Кабан.

Посланикът отрече, че подготовката за евентуални удари на Франция срещу "Ислямска държава" са продиктувани от вълната бежанци в последните месеци.

Франция започна разузнавателни полети над Сирия миналата седмица в подготовка за решение дали да започне въздушни удари срещу екстремистите от "Ислямска държава".

До момента Франция е предприела само въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак заради опасенията, че удари срещу групата в Сирия може да засилят позицията на сирийския президент Башар Асад, за чието отстраняване настоява Париж.

Дьо Кабан напомни, че преди две години Франция е искала да започне въздушни удари срещу силите на Асад, но е нямало международна подкрепа.

"Тогава нямаше "Ислямска държава", ако бяхме ударили по това време, може би ситуацията нямаше да е такава ... Може би световните лидери подцениха ситуацията в Сирия... Ние знаехме още от 2011 година, че проблемът нямаше да бъде решен толкова бързо", каза дьо Кабан.

В коментар за идеята за разпределянето на бежанци в страните на ЕС, дьо Кабан заяви, че трябва да се намери "механизъм да се намали натиска върху границите на ЕС".

"Трябва да има систематична идентификация на тези, които имат нужда от закрила, и на тези, които са икономически имигранти, които трябва да бъдат върнати."

Днес се провежда извънредната среща на Съвета по вътрешни въпроси на ЕС, на който ще се реши какви допълнителни мерки да се вземат за справяне с настоящата бежанска криза в Европа.

Според него позициите на президента и премиера на България са най-подходящите и най-европейски. Вчера министър-председателят Бойко Борисов призова за толерантност към бежанците в страната.

Посланикът добави, че е много важно да се намерят критерии за разпределянето на бежанци. които да бъдат приети от всички държави. "Естествено всички страни не могат да приемат един и същи брой бежанци."

Като друг основен проблем дьо Кабан изтъкна и борбата с трафика на хора, която ще изисква сътрудничество между страните на ЕС и страните от Близкия изток и Северна Африка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване