09/14/15 22:13
(http://www.klassa.bg/)

Валентин Радев: България не е васал на САЩ, а лоялен член на НАТО

 Медийното пространство у нас е заредено с повече тревога около бежанците, отколкото трябва. Не трябва да пропускаме, че между бежанците и Западна Европа, към която те се стремят, има две държави, които са приятелски – Гърция и Турция. В Турция има 2 млн. бежанци. Сега трябва да разчитаме на дипломацията – особено с Турция, която може да ги задържа като една мощна държава, в която се изповядва исляма и да не ги пропуска у нас. Това каза по Би Ти Ви зам.-председателят на комисията по отбрана в парламента Валентин Радев.

Той сподели, че не вижда реална заплаха от бежанците за България. Радев посочи, че българската граница е добре защитена, след построяването на телената ограда, която в момента се довършва. Освен това споделя позицията на френския посланик дьо Кабан, който бе категоричен, че бежанците не представляват заплаха за Европа.

Нашата граница е сигурна, няма опасност да нахлуят бежанци. Те самите казват, че оттук не се минава лесно и търсят друг начин да стигнат до Западна Европа, какво по-красноречиво доказателство от това. Вече имаме и 33 км. Телена ограда, изграждат се още 11 км., които попадат и в най-трудния терен – около Бургас. Не виждам и опасност, че с бежанците ще дойдат терористи. Ние вече видяхме във Франция, че атентатите там бяха направени от хора, които са второ поколение мигранти, а не от бежанци, посочи Радев.

Що се отнася до това, че е било разрешено на руски самолет с дипломати да премине над България, това решение със сигурност не е взето еднолично от премиера или военния министър. Радев обясни, че първо в закона за отбрана, в член 28 ясно са разписани правомощията на военния министър, както и стъпките за комуникация с премиера и президента. Той предполага, че решението е взето и след като е било съгласувано с нашите евроатлантически партньори, но не под диктата на САЩ, каквито коментари имаше в медиите.

България няма васално поведение по отношение на САЩ, ние сме лоялни съюзници на НАТО и трябва да го демонстрираме това непрекъснато. Това трябва да правим и към това трябва да се стремим. Трябва обаче да внимаваме в дипломацията към Русия, защото все още има много неща, които ни свързват. И когато говорим за отношенията ни с Русия – трябва да продължаваме да си помагаме, въпреки че вече сме в различни отбори, коментира още Валентин Радев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване