09/14/15 16:01
(http://www.dnevnik.bg/)

Директорите на училищата с ученици-фантоми са наказани с преупреждения или пенсиониране


Двама директори на училища са пенсионирани, осем вече са наказани и още двама предстои да бъдат след проверка на Министерството на образованието и науката в училища в 16 училища с над 500 фиктивно записани ученици. Санкциите, на които подлежат директорите са различни - от забележка през предупреждение за уволнение. 

Това обявиха на пресконференция министърът на образованието Тодор Танев и заместникът му Ваня Кастрева днес. Те уточниха, че учениците-фантоми са били записани предимно във вечерна или самостоятелна форма на обучение. Танев отново призова да се подават сигнали до МОН ако се знае за подобни злоупотреби от страна на училищата и повтори, че настоява те да бъдат криминализирани.

Министерството е планирало и внезапни проверки след началото на учебната кодина, когато по-ясно могат да се видят нарушенията, добави министърът. 

Други пет училища са изцяло закрити това лято - "празни сгради, нямахме друг избор" обясни накратко Танев. Те са предимно в малки населени места например в Ловешка и Смолянска област, допълни Кастрева.  

Учебната година ще започне утре без проблеми благодарение на усилната работа на министерството през ваканцията, обяви Тодор Танев. По думите му без никакви сътресения са набавени комплектите учебници за първокласниците. В 57 училища ремонтите ще продължат и след първия училищен звънец, макар че е възможно броят да е по-голям, призна министърът.

Танев сам повдигна въпроса за мигрантите в България и обясни, че броят на записаните в училище деца за годината е много малък и не е имало случаи на отказ. От близо 1000 деца, регистрирани в Държавната агенция за бежанците, само 72 са посещавали училище и 30 от тях в последствие са напуснали страната. Според министъра е пропуск на европейското законодателство, че не е определено дали да има квоти за бежанци в училищата, но това че няма отхвърлени деца означава, че вече "свикваме" със ситуацията. Това е проблем, за който вече трябва да се мисли на ежедневна база, заяви още министърът. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване