09/14/15 15:37
(http://pik.bg)

МВР отличи с най-високото си признание пловдивчанин, спасил мъж от пожар

МВР отличи с най-високото си признание пловдивчанин, спасил мъж от пожар

Един обикновен пловдивчанин, който преди дни само за минути се превърна в герой, бе отличен днес с най- високото признание, давано от МВР за граждански заслуги, съобщава БГНЕС. 

Георги Божиков, спасил от пожар мъж на 6 септември тази година, получи специален плакет лично от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението. Награда от 1000 лв. пък му връчи от името на община Пловдив кметът на града Иван Тотев.

Георги Божиков е 39-годишен семеен мъж с две деца, който през живота си никога не е преминавал подготовка за реакция в подобни ситуации. Но е взел правилното решение за миг и го е изпълнил. Вечерта на 6 септември, докато на площад Съединение се провежда традиционната заря в присъствието на президента, в една изоставена барака в двора на Строителния техникум гори огън. По това време Георги Божиков е на гости у приятели отсреща и празнува рожден ден. Излиза, за да премести колата. След 15 минути се връща и продължава празника. На другия ден пътува из страната и няма никакво понятие, че е станал медиен герой. Дори семейството му научава за подвига му от медиите. Какво всъщност се случва в ония броени минути?

Когато вижда пламъците, Георги Божиков, който не познава квартала, не знае, че става дума за изоставена барака, мисли, че това е обикновена къща. Тъй като прозорецът е нависоко, се качва на едно дърво, за да види дали вътре няма хора. Вижда мебели, а в един момент пламъците огряват човешко тяло. Без много да мисли, той слиза от дървото, прескача оградата и разбива прозореца.

Викна на човека да излезе, но той не е в състояние. В бараката се е заселил клошар, който е бил пиян, а и с пострадал крак. Божиков се решава да влезе, защото вижда как огънят стига до краката на човека. Успява да го измъкне навън само секунди, след като покривът рухва. Бездомният човек е приет в болница за наблюдение, а Божиков се връща на рождения ден. Въпреки медийната слава и наградите, и сега той твърди, че не е направил нищо особено- видял е човек в беда и е помогнал.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване