09/14/15 12:41
(http://pik.bg)

Медицинският университет в Плевен започна новата учебната година с 446 първокурсници

Медицинският университет в Плевен започна новата учебната година с 446 първокурсници

В Медицинския университет в Плевен днес започна новата академична учебна година. С тържествена церемония бяха посрещнати 446 първокурсници в 12 специалности - български студенти и седем чуждестранни граждани с българско самосъзнание от Молдова, Украйна и Македония. 360 са приетите млади хора за редовно обучение, а останалите ще се подготвят задочно.

Аудитория "Магнум" бе препълнена от преподаватели, студенти и техните близки, които участваха в празничния ритуал. Всеки от новоприетите получи свитък с химна на академичната общност и студентска книжка. Бъдещите лекари и медицински специалисти бяха приветствани от ректора проф. д-р Славчо Томов и от кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Сред гостите бе член-кореспондентът на БАН, проф. д-р Григор Горчев - първият български лекар, въвел роботизираната хирургия в Югоизточна Европа.

Ръководството на висшето училище припомни, че е първото в България, започнало обучение по медицина изцяло на английски език за чуждестранните студенти, и сега обучава чужденци от 50 държави. Емблема на университета е създадения от проф. д-р Григор Горчев телекомуникационен център, което е превърнало учебното заведение в пионер в телемедицината и роботизирана хирургия. Ректорът и плевенският кмет изразиха надеждите си, че много от днешните първокурсници, когато завършат обучението, ще останат в България, за да изпълнят мисията си да помагат на хората.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване