09/14/15 21:55
(http://pik.bg)

Митов призова за тежка битка срещу трафикантите на хора и бежански центнрове извън ЕС

Митов призова за тежка битка срещу трафикантите на хора и бежански центнрове извън ЕС

Необходима е много тежка битка срещу трафикантите на хора и изграждане на центрове за бежанци извън територията на Европейския съюз, в трети държави. Това каза българският външен министър Даниел Митов пред BIT телевизия.

По отношение на квотите за бежанци ръководителят на родната дипломация каза следното: България заяви какво ще направи по въпроса за бежанците. Ние сме казали - тези 1600, които са определени за България ние можем да ги приютим. Не в това обаче е проблема. Това няма да промени нищо, на територията на България вече има известен брой бежанци. Ясно е, че ние като общност имаме задължения към хората, които бягат от ужаса на войната. Това е наше международно задължение и ние не може да им обърнем гръб. Даниел Митов подчерта, че трябва да станат ясни няколко неща.

"Първо, когато става въпрос за статута на бежанец, че този статут не осигурява пребиваване завинаги на територията на ЕС. Когато се стабилизира положението в държава откъдето идват, те ще трябва да се завърнат и да участват в реконструкцията в собствената си държава”, посочи той. “Второ, трябва много сериозна, тежка битка срещу трафикантите на хора. Това са мрежи от хора, които стимулират този поток. Това се е превърнало в бизнес. Промяна на Дъблинския регламент, споразуменията за реадмисия трябва да започнат да се изпълняват и да сключваме там, където няма споразумения за реадмисия на ниво ЕС и там, където трябва двустранни протоколи.

И бежански центрове на територията извън ЕС в трети държави. Нашата основна задача е да запазим живота на тези хора. Да подсигурим условия техният живот да не бъде застрашен", каза в заключение Даниел Митов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване