09/14/15 08:48
(http://pik.bg)

Политически психолог: Страховете от религиозното различие на бежанците може да предизвика напрежение

Политически психолог: Страховете от религиозното различие на бежанците може да предизвика напрежение

Българите по принцип са изключително толерантни към бежанците, но страховете на хората, свързани с религиозното различие, могат да предизвикат напрежение. Това заяви за „Фокус“ доц. Антоанета Христова, директор на директор на Института за изследване на населението и човека към БАН. Според нея големият проблем и у нас и в цяла Европа е как ще бъде разпределен ресурса и как държавите ще могат да контролират тези процеси.

„Проблемът не е само в България, проблемът е и в Полша, и в Чехия, и в Германия. Проблемът е в това как ще бъде справедливо разпределен ресурсът на държавата и ще се справят ли правителствата да бъдат справедливи и към бежанците и към местното население. На второ място, ще се справи ли държавата да контролира хора, които са с различна религия. Религията, с която те идват има ореол на религия, която носи агресия. Никой не твърди, че тя е такава, но за съжаление местата, там, където се случват драматични кървави сблъсъци, са свързани с друг вид религия, не с християнството толкова. И затова страхът от хората, не от самата религия, а от хората, които идват и които я изповядват, създава напрежение в хората и създава несигурност в българина. Едно е да се приемат християни, други е да приемеш мюсюлмани, и то чужди мюсюлмани, не примерно български турци, които изповядват ислям. Отношението към групите е съвсем различно“, каза тя.

Доц. Антоанета Христова каза още, че в държавите в Европа, където има ред, законност и контрол, процесът на интеграция на бежанците ще премине леко. В България обаче нещата ще бъдат много по-сложни. Единственото, което ни успокоява, е че страната ни има стара традиция на толерантност, каза още доц. Христова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване