09/14/15 12:37
(http://www.dnevnik.bg/)

Премиерът, кметът и еврокомисарят откриха завода за отпадъци в София, където "мъжката работа я свършиха жени"


"Най-специалният проект на София", "Проект, в който мъжката работа я свършиха жени" и "Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова, браво, България". С такива реплики премина официалното откриване на дългоочаквания завод за отпадъци в столицата днес, като на церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, кметът Йорданка Фандъкова, българският еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй, министри и депутати.

"Заводът за механично-биологично третиране в село Яна е най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 години насам и е ключов за функционирането на столицата", заяви Фандъкова и добави, че  днес се отбелязва един много голям успех за града. "Питат ме кой е любимият ми проект в столицата, не мога да преценя, но заводът е бил винаги най-специалният, защото е ключов за функционирането на града", каза още кметът, предаде "Фокус".

Според нея успехът се дължи на мобилизацията и подкрепата на много институции и хора. "Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, както и в качеството му на кмет в предишни мандати. Първото му правителство даде зелена светлина за проекта", припомни тя и уточни, че  84% от финансирането за завода е безвъзмездно.

"Искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората", каза Бойко Борисов и добави, че със здравния министър Петър Москов след 2 месеца ще отидат пак да видят дали отново в завода за отпадъци ще е така чисто. След това той припомни, че през 2005 г., когато стана кмет на София, бил заварил преди няколко години затвореното депо в Суходол и балиращи машини.

"Видях много общински съветници - БСП, ДПС, ГЕРБ, СДС. На днешния ден искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората, финансите на цял град", посочи премиерът. Борисов заяви, че заводът е 100% общински, но приема, че всички са оказали своя принос. "Благодаря на Сергей Станишев за маковете, които ми е оставил. Той ни амбицира да направим най-доброто нещо, правено на Балканите."

"България постигна рекордно ниво на усвояване на евросредства - на осмо място сме", заяви Кристалина Георгиева и след това уточни, че присъства на церемонията от името на Жан-Клод Юнкер, който не успял да дойде, но много искал да присъства. "Той щеше да каже: "Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова, браво, България", предаде думите му Георгиева. Според нея през последната година България е постигнала рекордно ниво на усвояване, най-високото, откакто страната била в Европейския съюз.

"Днес ще отрежем лентата на този завод, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много години. Този проект е един от най-големите, които финансираме в България", допълни Георгиева. Тя уточни, че третият етап на проекта ще бъде за 270 млн. лева. "Ще можем да използваме боклука, за да топлим нашите семейства на по-ниска цена. По този проект мъжката работа я свършиха жени."

"Досега подкрепата ни за България възлиза на 4.5 млрд. евро", заяви вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй. По думите му концепцията за интегрирано управление на отпадъците ще допринесе много за развитието на околната среда. "Благодарение на този завод България може по-лесно да изпълни ангажиментите си по отношение на околната среда и управлението на отпадъците", смята Бараняй.

Проектът беше започнат през 2007 г., а на първото заседание на правителството "Борисов" през 2009 г. се осигури държавното съфинансиране по проекта. След това беше одобрена първата фаза, която включваше изграждането на депа и други съоръжения по проекта.

През декември 2011 г. обаче втората фаза, която включва същинското изграждане - завода за отпадъци, беше спряна от Европейската комисия и беше обявена нова обществена поръчка. Причината беше искането на Европейската комисия за промени в някои технически параметри, което на практика обезсмисли вече проведения търг.

През 2012 г. последваха и допълнителни въпроси за данъка добавена стойност по проекта, както и за общинското предприятие, което ще експлоатира съоръженията. След преговори накрая проектът беше одобрен.

След като в първата половина на 2013 г. приключи конкурсът за избор на изпълнител, част от кандидатите сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган отмени заповедта на Фандъкова за избор на строител. След това Столичната община обжалва пред съда, който през миналата седмица отмени окончателно решението на КЗК.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване