09/14/15 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Проверяват сръбски чадър над Цветан Василев

 Сръбската агенция за борба с корупцията започва разследване дали мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев не си е подсигурил политическа подкрепа и чадър от страна на президента на западната ни съседка Томислав Николич, като е правил дарения за фондацията на съпругата му Драгица.

 

Това стана ясно от статия във вчерашния брой на сръбския в. „Блиц”. Преди два месеца лъсна, че фабриката за стъкло на Василев в Парачин, която дължи около 20 млн. евро за ток и парно на сръбската държава, е спонсорирала с 1,2 млн. динара организацията на Драгица Николич. Според „Блиц” благодарение на даренията забегналият банкер, който се укри от родното правосъдие именно в Сърбия, си е

 

подсигурил привилегии и отсрочки

 

за изплащане на задълженията. „Очевидно съществува специална връзка между Василев и кабинета на президента Николич. Доказателство за това е помощта за фондацията на първата дама, която миналата година беше на стойност 1,2 млн. динара. Съществуват и индикации, че някои от съветниците на президента са свързани с българина. Освен това фабриката за стъкло произвежда 10 000 бутилки за ракията на Николич”, е обяснил пред изданието източник от правителството, според когото сега Василев очаквал отплата за тези услуги.

 

Заради тези съмнения един от членовете на Съвета за борба с корупцията към сръбското правителство – Йелисавета Василич, е настояла Агенцията за борба с корупцията да се захване с дарението. От институцията пък от своя страна са обявили пред „Блиц”, че вече са започнали работа по случая. „Кой днес дава пари, а не очаква нищо? Пратихме молба до агенцията да провери какво точно е получила фондацията и дали тези пари са държавна собственост, тъй като законът постановява всички подаръци на членовете на семейството на политиците да стават държавна собственост”, коментира и самата Йелисавета Василич.

 

Междувременно стана ясно, че самият Цветан Василев е

 

пуснал в ход поредната си схема

 

за да избяга от отговорност. Сръбският в. „Вечерне новости” обяви, че пишман финансистът е изпратил писмо до сръбския премиер Александър Вучич, в което му предлага да върне фабриката за стъкла на сръбската държава, срещу което дълговете му да бъдат зачистени. Борчовете станаха повод за социално напрежение в западната ни съседка, както и за редица остри коментари от страна на Вучич, който на няколко пъти подчерта, че няма да позволи на Василев да трупа пачки върху гърба на сръбските данъкоплатци. „Ако Белград приеме офертата на ексбанкера и обмени дълга за акции от фабриката по борсова цена, държавата ще получи 1/8 от завода. Стойността на една негова акция е 430 динара, т.е. срещу борча Сърбия ще получи 2,2 милиона акции от общо 16,7 милиона дялове на дружеството”, посочва вестникът, като подчертава също, че Василев веднъж вече се е измъквал по същата схема от задлъжнялост, пак на завода в Парачин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване