09/14/15 05:13
(http://www.klassa.bg/)

“Путин не е Господ, нито ще живее вечно.”

 Шест месеца след убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов пред Кремъл един от най-близките му съюзници се опита да се пребори с партията на Владимир Путин “Единна Русия” на вчерашните регионални избори, макар да не е оптимист, съобщи Ройтерс.

 

Активист ветеран само на 32 години, Иля Яшин, видна фигура в партията ПАРНАС и един от най-близките приятели на Немцов, продължи тактиката на убития опозиционен лидер за постигане на малки и постепенни победи като кандидат за парламента в Костромска област, на около 300 км североизточно от Москва.

 

Руснаците избираха вчера губернатори в 21 региона, депутати - в 11 регионални парламента, както и градски и общински съвети.

 

Гласуването е тест за опозицията, която остава маргинална дори във време, когато Кремъл се мъчи да овладее задълбочаващата се икономическа криза, предизвикана от падащите цени на петрола и санкциите заради Украйна. Въпреки растящото недоволство на руснаците от покачването на цените и обезценяването на рублата перспективите на опозицията остават мрачни обаче. И докато някои от опозиционните фигури се радват на голяма популярност на Запад, много руски избиратели нито ги познават, нито се интересуват от тях.

 

ПАРНАС подаде документи за регистрация в четири региона, но властите й позволиха да участва само в един – Кострома, обширна област с над 670 хиляди жители, чиято едноименна столица, известна с църквите с куполи като кромид лук, е разположена на река Волга. Малко преди вчерашното гласуване полицията арестува шефа на предизборния щаб на Яшин - Андрей Пивоваров, по скалъпено обвинение за кражба на лични данни.

 

ПАРНАС се оплаква, че не е имала достъп до медиите в Кострома, че са плащали на бандити да разстройват предизборните й митинги. Властите твърдят, че изпълняват стриктно изборните закони и че изборите са организирани според конституцията.

 

Яшин и ПАРНАС се опитаха да компенсират липсата на медиен достъп с организиране на срещи с избиратели. Но резултатите бяха отчайващи, посочва Ройтерс. На една от тези срещи присъстваха само четирима пенсионери. След като започна да говори за корупцията в страната, те го попитаха защо е толкова негативно настроен. Други избиратели го нарекоха американски или украински шпионин.

 

Запитан защо толкова малко хора идват на предизборните му срещи, Яшин обясни, че хората се страхуват да не ги видят с опозиционен политик.

 

Яшин, който пътува с телохранител, казва, че е наясно с рисковете и че само луд човек не би се страхувал. Той признава, че няма основание да бъде оптимист и че неговата партия едва ли ще спечели и едно място на днешните избори. Но казва, че все някога ще дойде времето на опозицията. “Путин не е Господ, нито ще живее вечно.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване