09/14/15 12:56
(http://pik.bg)

Свиланович: Западните Балкани се нуждаят от повече подкрепа от ЕС

Свиланович: Западните Балкани се нуждаят от повече подкрепа от ЕС

Западните Балкани се нуждаят от повече подкрепа от ЕС, за да се справят с хората, които вече са на техните територии, повече ще дойдат и повече от тях ще останат. Това каза Горан Свиланович след церемонията по официалното му встъпване в длъжност като генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС), съобщава БГНЕС.

Ако натискът е поставен по начина, по който е сага – с оградата на унгарската граница и затягане на контрола в Шенгенскта зона, предполагам, че хората ще потърсят алтернативни маршрути, които могат да включват и други държави от Западните Балкани, каза още Свиланович като допълни, че някои от държавите на полуострова вече са много силно ударени от кризата. Това важи за Сърбия, но също така и за съседните й държави, заяви още той.

Това е криза, която не можем да сравняваме с нищо, което сме виждали през последните десетилетия в тази част на света, допълни Свиланович.

Българският външен министър Даниел Митов също потвърди тежестта на имигрантската криза като допълни, че по отношение на трафика на хора има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на ЕС.

Бежанската криза е много сериозна и всички държави-членки очевидно се опитват да намерят начин, с който да контролират своите граници и имиграционния натиск. България отдавна е направила това и вие знаете, че ние не само контролираме границите си, но имаме и добре изградена система за регистрация и за координация с останалите държави-членки, когато става въпрос за хора, които се придвижват в рамките на ЕС, допълни Митов.

Горан Свиланович заяви още, че според него няма нещо, което да спре движението на бежанците и тези, които вече са изминали стотици километри от домовете си едва ли ще се върнат отново по родните си места. 

Заради размерите на настоящата криза усилията на международната общност, в това число и на Европейският съюз, трябва да бъдат в посока на това да се спрат войните и да се осигури възможност на бежанците, които са близко до домовете си да се върнат.

Не смятам, че стените ще помогнат, каза още Свиланович.

Регулациите, в които вярваме като Дъблин, Шенген и конвенциите на ООН и ЕС, са заложени на карта на този етап и ние от Съвета за регионално сътрудничество се надяваме, че ще има разбиране сред министрите от ЕС, но осъзнаваме факта, че тази криза е критична и различните страни реагират различно на нея. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване