09/14/15 11:44
(http://www.dnevnik.bg/)

Сърбия е изплатила 737 804 евро на потърпевши от комунизма


Сръбското Министерство на правосъдието съобщи, че общо 737 804 евро компенсации са изплатени между 1 януари 2014 г. и 31 юли 2015 г. на лица, чиито права са били нарушени от държавните власти по време на комунистическия режим в страната, предаде Balkan Insight.

През 2006 г. Сърбия прие закон за реабилитацията, според който гражданите или оцелели роднини на лица, чиито живот и свободи са били застрашени от режима, имат право да поискат обезщетение.

Чрез този закон държавата може да връща имущество или да предоставя финансово обезщетение.

Действието на закона ще изтече през следващата година, a ищците могат да подават жалбите си до 25 съдилища в Сърбия.

Само във върховния съд в Белград са подадени 3416 искания, от които 1487 са били одобрени.

Последният югославски крал Петър II беше реабилитиран през септември, което означава, че пред наследниците на кралското семейство Караджорджевич вече няма правни препятствия да поискат обратно конфискуваното им имущество, което според сръбските медии възлиза на десетки милиони евро и включва вили, къщи, земи, произведения на изкуството и други.

Най-противоречивата рехабилитация до момента е тази на лидерът на четниците Дража Михайлович, екзекутиран за държавна измяна и сътрудничество с нацистите през 1946 г. Неговото семейство също ще потърси възстановяване на конфискувано имущество.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване