09/14/15 10:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Таван от 5000 лв. за плащания в брой и до 2% данък за общините предлага законопроект


Таван за плащания в брой до 5000 лв. и нов данък в полза на общините предлага законопроект на Министерството на финансите, публикуван на неговия сайт за обществено обсъждане. 

Ведомството на Владислав Горанов предлага прагът за плащанията, разрешени в брой, да бъде намален от 15 хил. лв., колкото е сега, на 5000 лв. Така според вносителите ще е по-ефективна борбата със сивата икономика, а и европейската практика е плащанията в брой да се ограничават в рамките на 2000 - 3000 евро. Ограничението ще се прилага и когато плащането е в по-малък размер, но е част от договор на стойност над 5000 лв., както и при разплащания в чуждестранна валута, ако равностойността в левове е над прага. 

С друго изменение общините могат да получат право да облагат доходите на физическите лица с данък до 2 процента. Ставката ще се определя от общинските съвети до 31 декември предходната година. Ако решение няма, ставката ще е нула.  Данъкът ще се събира чрез Националната агенция за приходите, за да не се натоварват гражданите и общините, а оттам ще се пренасочва към местните бюджети. "Разширяването на приходната база на общините ще създаде възможност за повишаване на ефективността, по-пълно съобразяване с местните потребности и предоставяне на повече и по-качествени услуги на населението", се казва в мотивите на законопроекта. 

Двата нови текста са записани в преходните и заключителните разпоредби за проектозакона. С тях се предлага изменение на Закона за ограничаване на плащанията в брой и Закона за занъците върху доходите на физическите лица. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване