09/14/15 13:42
(http://pik.bg)

Тодор Танев: Само 42 деца на мигранти са записани за ученици у нас

Тодор Танев: Само 42 деца на мигранти са записани за ученици у нас

За мигрантите трябва да започнем да мислим ежедневно - родителите не подават заявление за оставане в България, поради което техните деца не подлежат на контрол от нас. 

По данни на Държавната агенция за бежанците у нас има 72 ученика от средите на мигрантите, от които 30 вече са напуснали. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев на брифинг в МОН ден преди началото на новата учебна година, цитиран от БГНЕС. 

Българската държава не носи отговорност за това състояние на нещата, продължи той. От Брюксел още не са решили дали да има или да няма квоти за мигранти в отделните страни. Досега не сме имали случаи на отхвърляне на деца на мигранти от местни общности, което означава, че започваме да свикваме, подчерта министър Танев.

И продължи: тази година министерството няма пропуск за изтичане на информация към зрелостниците, независимо от съобщенията от различни източници. Пропадна и опитът да се каже, че при „малките” матури също е имало опит за нарушения. Гледаме да направим всичко възможно да се поддържат морала и закона и образователната система да престане да бъде разпъвана на кръст, посочи министърът. 

Определен е график за държавните зрелостни изпити и националното зрелостно оценяване, уточни Танев. Държим на връзката с родителите. По-приятелско отношение към родителите не е имало досега в интерес на децата, каза той. Готовност за започване на учебната година имат 2564 училища, с 64841 първокласници, а общо учениците са 757 969, от които - 721 707 ученици са в дневна форма на обучение. Без никакви сътресения са осигурени учебниците от 1-ви до 7-ми клас. 77 ремонта на училища няма да бъдат завършени на първия учебен ден, посочи данните министърът. Ще гледаме да търсим съдействие от страна на местните власти, за да не закриваме училища, каза той.

Започнахме предварителна проверка на фиктивно записани ученици - засега те са само в 16 училища с установени 505 такива ученици, като половината от тях са в самостоятелна и вечерна форма на обучение. Ще продължавам да настоявам на идеята си за криминализиране на тези случаи, подчерта министърът. Ще има санкции за това, ще бъдат правени и внезапни проверки. Мога да се извиня на огромната част от българското учителство, на директорите на училища и на цялата система, че правим такива проверки, заяви Танев. 

За първи път ще има присъствие на специфична част от обществото, на родителите, които ще имат ограничен достъп до камерите по време на матурите, за да се избегнат нередностите, подчерта министърът.

Пуснати са вече и учебни планове на дуалното образование и за ученици с увреждания. За първи, пети и осми клас ще има промяна в учебното съдържание. 

Произвеждаме в повече юристи и бизнес администратори, а за други професии има дефицит. Местните общности и бизнес трябва да имат активно отношение към този въпрос при подготовката на кадри, посочи министърът. Дуалната система, която тръгна у нас още не е в пълната си форма и се отнася само до средното образование, добави той. И засега няма да задоволи изискванията на българския бизнес, защото още нямаме дуално сред средното. Бакалаврите не са достатъчни, за да запълнят вакуума за кадри с компетенции между средното и висше образование. Затова ще внесем промени в Закона за професионалното образование във втората половина на октомври за обсъждане, обеща министър Танев. 

За неграмотността на българските ученици, установена при различни външни тестове имаме стратегия от времето преди аз да съм министър, отговори министър Танев.

Тя е нова, прясна, още „пареща” като документ. В нейните рамки имаме ангажимента да подготвим точен план и той е готов, каза Танев. Когато говорим за неграмотност на цялата ни нация в рамките на ЕС не можем да обобщаваме, изрази несъгласие министърът. Някъде тя е критична, другаде – не. За някои райони българският език не е майчин, което не е основание официалният език да не бъде изучаван по начина, по който това се прави в други части на страната, каза той. Ние можем да разрешим и да позволим изучаването на майчин език като избран в такива райони. Всякакви други форми са антиконституционни, ако пренебрегват тези норми. Нека българските турци имат същото ниво на владеене на българският език както един от лидерите на една от партиите, посочи Тодор Танев.

Ще поискаме увеличение на бюджета от 100 млн. лв. за образование отсега, които ще компенсират неговото орязване до този момент, отговори министър Танев на въпрос на медия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване