09/14/15 14:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Цветанов е оправдан, прокуратурата има още един ход


Четиридесет дни преди изборите Софийският апелативен съд (САС) е оправдал бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за 6-те отказа за сптециални разузнавателни средства (СРС), предаде специализираният сайт "Правен свят". Решението не е окоинчателно, на ход е прокуратурата, която има право да протестира оправдателното решение пред Върховниь касационен съд /ВКС/.

По това дело Цветанов бе осъден на две инстанции на 4 години затвор, защото е отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново, Орлин Тодоров и още двама души, като е поставил под искането за разрешените от съд СРС 6 пъти "НЕ!!!".

Според обвинението Цветанов е сложил чадър над Тодоров заради близостта на Тодоров със Станимир Флоров. Такава връзка отричаха и Цветанов, и адвокатът му Менко Менков.

През юни Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и върна делото на САС, след като прецени, че съставът на апелативния съд е бил пристрастен.п Тогава с  два на един гласа върховните съдии подложиха на критика мотивите на втората инстанция и заключиха, че заради пристрастността й на Цветанов не е бил осигурен справедлив съдебен процес.

Прокуратурата беше започнала серия от разследвания срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като първият кабинет на Борисов подаде оставка и ГЕРБ излезе в опозиция. Тогава след сигнал на Сергей Станишев обвинението започна проверка по данни, че Цветанов е провеждал масови и безконтролни подслушвания, включително и с мобилна техника.

Делото зах шестте "НЕ", след като беше върнато от ВКС на САС, трябваше да бъде гледано от състав на САС с докладчик Надежда Трифонова, но тя си направи отвод, защото е сестра на съдия Екатерина Роглекова от Районен съд - Пловдив, която оправда Цветанов по делото за клевета, заведено срещу него от съдия Мирослава Тодорова. При новото разпределение за докладчик бе определена съдия Маргаритка Шербанова. Председател на състава пък е шефката на Наказателното отделение Петя Шишкова, а в него влезе и съдия Милена Панева.

След като делото се върна в САС, беше разпитан и бившият главен секретар на МВР  Калин Георгиев, но преди да приключи процесът, съдът поиска да разпита още двама свидетели - бившия шеф на ГДБОП и приятел на Цветанов Станимир Флоров, за когото се твърди, че е бил близък с Орлин Тодоров, и бизнесмена Петър Христов от Велико Търново, сочен за приближен до Цветанов. Отделно САС поиска справки за хода на делата срещу Орлин Тодоров.

В съда срещу Цветанов бяха внесени три дела, като нито едно от тях не беше за незаконно подслушване. Първото е за отказа да разпореди подслушване, второто дело е за длъжностно присвояване, а третото - за неупражнен контрол над звеното за подслушване.

По казуса с т.нар. присвояване, свързан също с Орлин Тодоров,  Цветанов беше оправдан на две инстанции и се чака решението на върховната инстанция. А по делото за неупражнения контрол на СРС-та Цветанов беше оправдан, след като прокуратурата спря да поддържа обвинението, като изложи спорен мотив -  че законова промяна наложила това.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване