09/15/15 06:57
(http://www.klassa.bg/)

133 парчета от Кристо в София

 Опакован в милиони долари и милиарди търпение – така изглежда отстрани пътят в изкуството на Кристо и Жан-Клод. След половин век непрекъсната работа, двойката има 22 реализирани проекта и 37 отхвърлени. Актуалната изложба в Софийската градска художествена галерия сякаш е кратък курс по  история на творчеството им, което промени погледа на човека.

 

Канап, амбалажна хартия, плат, витрини, варели. Все изразни средства на артистите, чиито „картини“ не могат да бъдат вкарани в рамки, защото платно им е целият свят.

 

До 22 ноември в залите на артсалона ценителите имат шанса да видят 133  оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и музата, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, покриващи периода от 1963 до 2014 г. Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света.

 

Двойката преговаря с градски и държавни управници с години. Понякога получават „да” от втория път, друг път от третия или никога. Понякога, когато най-сетне дойде заветното разрешение, те вече не го искат. Междувременно обаче докато са чакали някой да даде зелена светлина на изкуството им, са научили и едно друго също много рядко изкуство – това на търпението.

 

„Кристо предостави безусловно творбите. Поиска и получи плановете на галерията и собственоръчно отбеляза кои произведения къде да бъдат наредени“, уточни директорката на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева.

 

Българският зрител познава добре най-мащабните проекти на Кристо и Жан-Клод от десетките тв репортажи – като опакования Райхстаг, „Бягащата ограда“, „Пон Ньоф“, „Чадърите“ или „Портите“. Изложбата обаче ще му ги покаже по нов начин – етап по етап, щрих по щрих.

 

Без съмнение любопитство ще предизвикат и непознатите за широката публика у нас проекти – например за опаковането на античната статуя „Спящият фавн“ от Глиптотеката в Мюнхен. Или пък снимките от реализацията на „Стена от петролни варели“, която затваря малката уличка „Висконти“ в Париж през 1962-а. Така Кристо и Жан-Клод протестират срещу строежа на Стената в Берлин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване