09/15/15 21:40
(http://www.klassa.bg/)

2,5 пъти повече приходи в НЕК от “Задължения към обществото”

 Два пъти и половина са се увеличили приходите на НЕК от добавката “Задължения към обществото”. Вместо 20 милиона лева месечно, колкото са постъпвали преди увеличението й за свободния пазар, сега за месец са влезли 54 млн. лв. Това съобщи вчера изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Добавката се повиши двойно за фирмите на свободния пазар от 1 август до почти 38 лева на мегаватчас.

 

Сумата обаче е символична на фона на задълженията на НЕК към производителите на ток. Те вече са стигнали 1,4 млрд. лв., като от тях над 900 млн. лв. са към двата американски ТЕЦ-а, а към АЕЦ “ Козлодуй” задълженията са над 130 милиона лева.

 

Според шефа на НЕК би могло да се намерят резерви за ново поевтиняване на тока от 1 октомври. Тези резерви са в очакваното намаление на цената на природния газ от началото на октомври, което може да доведе до смъкване на цените на тока, произвеждан от топлофикациите, обясни Илиев. Той обаче не се ангажира как това щем се отрази върху цената на микса на НЕК.

 

По-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че до момента в новия фонд за енергийна сигурност има близо 16 млн. лв. Те все още не са постъпили в НЕК, защото фондът все още не е структуриран и не работи реално. По повод исканията на бизнеса от 1 октомври да се върне старият размер на добавката от 19 лв. Петкова коментира, че това зависи единствено и само от КЕВР, която е абсолютно независима. За днес в МС отново е предвидена среща при премиера в бизнеса по темата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване